Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierniczki bakaliowe dojrzewające

2.0
(9)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

miód sztuczny 450 g
melasa 1/2 szkl.
masło 125 g
smalec 50 g
Przyprawa do piernika ciast i deserów Prymat 60 g
Soda oczyszczona Prymat płaska łyżeczka
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
jajko 2
śmietana 1/4 szkl.
orzechy włoskie 50 g
migdały 50 g
rodzynki 50 g
daktyle 50 g
mąka pszenna 300 g
mąka 150 g żytnia
sól duża szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: Pierniczki bakaliowe dojrzewające

Kroki postępowania

1
Orzechy, migdały, daktyle i rodzynki zmiksować na kaszkę.
Krok 1 - Pierniczki bakaliowe dojrzewające foto
2
Miód połączyć z melasą.
Krok 2 - Pierniczki bakaliowe dojrzewające foto
3
Stopić masło i smalec, połączyć z miodem i melasą, domieszać roztrzepane jajka i przyprawę do piernika.
Krok 3 - Pierniczki bakaliowe dojrzewające foto
4
Obie mąki połaczyć z dużą szczyptą soli, proszkiem do pieczenia i sodą - wlać mokre składniki.
Krok 4 - Pierniczki bakaliowe dojrzewające foto
5
Mikserem sprawnie wymieszać ciasto.
Krok 5 - Pierniczki bakaliowe dojrzewające foto
6
Dosypać zmielone bakalie i szybko zmiksować.
Krok 6 - Pierniczki bakaliowe dojrzewające foto
7
Półpłynne ciasto przelać do zamykanego szczelnie pojemnika i wstawić do lodówki na minimum 7-10 dni. Można jednak przechowywać je w chłodzie nawet kilka miesięcy. Ciasto po kilku dniach tężeje i przestaje być lejące.
Krok 7 - Pierniczki bakaliowe dojrzewające foto
8
Porcje ciasta rozwałkować na 5-7mm, foremkami wyciąć pierniczki i ułożyć na blaszce wyścielonej papierem do pieczenia w odległości 2cm.
Krok 8 - Pierniczki bakaliowe dojrzewające foto
9
Piec 10-12 minut w temp.190*C. Studzić na kratce.
Krok 9 - Pierniczki bakaliowe dojrzewające foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

barbara11561 23.01.2014 12:01
moje się już niestety skończyły,została jedna gwiazda betlejemska:)
jolanta53 16.01.2014 12:07
ja bym się nim zaopiekowała, skoro nie było chętnych ;-)
Habibi 06.01.2014 12:39
A łoś jest taki duży, że nie było na niego chętnych ;)
Alex_M 06.01.2014 11:42
nie przepadam za pierniczkami, ale Twojego łosia chętnie bym spróbowała ;)
Poison1988 04.01.2014 21:59
prezentują się bardzo apetycznie :) pycha!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak