Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Piernik staropolski (dojrzewający 4 tygodnie)

Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

masło 125 g
miód prawdziwy 250 g
cukier kryształ 200 g
jajko 1,5 szt
mąka 500 g
potaż 2 łyżeczki
mleko 1/4 szkl
Przyprawa do piernika ciast i deserów Prymat 40 g
powidła śliwkowe
kuwertura mleczna

Przepis i sposób przygotowania na: Piernik staropolski (dojrzewający 4 tygodnie)

Kroki postępowania

1
Krok pierwszy miedzy 21 listopada a 5 grudnia- w zależności ile chcemy leżakować ciasto. Ciasto na piernik dojrzewa od 2- 4 tygodni


W emaliowanym garnku umieszczam miód, cukier i masło
Krok 1 - Piernik staropolski (dojrzewający 4 tygodnie) foto
2
Składniki delikatnie podgrzewamy tak, żeby połączyły się one w jednolitą masę, jednocześnie uważamy, żeby nie doszło do zagotowania.
Powstałą masę odstawiamy do wystudzenia.
Potaż (lub sodę) należy rozpuścić w chłodnym mleku.
Do masy miodowej dodajemy mąkę przesianą z przyprawą do piernika, jajka, potaż rozpuszczony w mleku i szczyptę soli.
Wyrabiamy ciasto ręką.
Konsystencja jest dość luźna, ciasto klei się i jest dość jasne.
Ciasto przekładamy do kamionkowego naczynia lub zostawiamy w emaliowanym naczyniu bez odprysków.
Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w chłodne miejsce na czas dojrzewania.
U mnie trwało ono 4 tygodnie
Krok 2 - Piernik staropolski (dojrzewający 4 tygodnie) foto
3
Około 19 grudnia przystępujemy do pieczenia.
Różnica plus/ minus jeden dzień jest bez znaczenia.
Tak wyglądało ciasto po 4 tygodniach w lodówce.
Zgęstniało i ściemniało.
Krok 3 - Piernik staropolski (dojrzewający 4 tygodnie) foto
4
Ciasto dzielimy na 3 równe części. Formę wykładamy papierem i przekładamy na nią rozwałkowane blaty ciasta.
Pieczemy każdy osobno.
Ja piekłam w keksówce, a ponieważ ciasto było grube trwało to 40 minut w temp 170 st C
Ciasto mocno wyrosło więc ścięłam blaty jeszcze na pół i miałam dwa pierniki
Krok 4 - Piernik staropolski (dojrzewający 4 tygodnie) foto
5
Tak wygląda po upieczeniu i przekrojeniu.
Płaty ciasta układamy na sobie, przekładając je papierem i bardzo szczelnie zawijamy i obciążamy deseczką.
Krok 5 - Piernik staropolski (dojrzewający 4 tygodnie) foto
6
22 grudnia blaty smarujemy.
Ja użyłam moich powideł śliwkowych z śliwowicą
*http://www.doradcasmaku.pl/przepis/186572/rozgrzewajaca-konfirura-z-suszonych-sliwek.html
oraz kremu karmelowego z siekanymi kasztanami
*http://www.doradcasmaku.pl/przepis/301828/krem-karmelowy-z-siekanymi-kasztanami.html
Krok 6 - Piernik staropolski (dojrzewający 4 tygodnie) foto
7
ściągamy papier do pieczenia, posmarowane blaty układamy na sobie, wyrównujemy boki nożem, następnie zawijamy bardzo szczelnie w folie aluminiową.
Krok 7 - Piernik staropolski (dojrzewający 4 tygodnie) foto
8
23 grudnia roztapiamy kuwerturę w kąpieli wodnej i oblewamy nią dokładnie cały piernik.
Dekorujemy

SMACZNEGO!!!
Krok 8 - Piernik staropolski (dojrzewający 4 tygodnie) foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Mniam 05.01.2014 17:53
Pierwszy raz robiłam w minione święta i jestem zachwycona smakiem. Na pewno będę piekła już ten piernik, bo jest przecudny.
Ola1984 05.01.2014 09:36
Pięknie wygląda :)
stokrotka 05.01.2014 09:27
taki prawdziwy!
iziona 05.01.2014 08:47
Mój przepis troszkę się różni, ale uwielbiam to ciasto dla mnie to najlepszy piernik na świecie
Agata3 05.01.2014 00:04
trochę się na niego czeka ale warto:)
ao_12 04.01.2014 21:52
za rok wypróbuję przepis, smakowicie wygląda :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak