Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pikle mieszane

2.0
(9)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ogórki
papryka czerwona
cebula
pieczarki
ocet 10 % 1/2 litra
woda 2,5 litra
sól 3,5 łyżki
cukier 10 łyżek
miód 5 łyżek
ziele angielskie 1-2 szt./słoik
Liść laurowy suszony Prymat 1 szt./słoik
Pieprz kolorowy ziarnisty Prymat kilka szt./słoik
patison kilka szt

Przepis i sposób przygotowania na: Pikle mieszane

Warzywa najlepiej wybrać jak najdrobniejsze, ale większe sztuki można pokroić w mniejsze kawałki. Pieczarki można pokroić w plasterki lub cząstki, paprykę i cebulę w szersze paski. Ogóreczki i maleńkie patisony najlepiej pozostawić w całości. Słoiki wypełniać warstwami dokładając suche przyprawy.

Wodę zagotować z solą i cukrem, dodać ocet, doprowadzić do wrzenia, dodać miód - po dokładnym wymieszaniu wypełnić marynatą słoiki, zakręcić i pasteryzować 8-12 minut w zależności od wielkości słoików.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

aginaa 18.01.2014 13:56
na pewno pyszne
Habibi 16.01.2014 18:21
Ja zawsze robię choćby kilka słoiczków, bo taka mieszanka jest bardzo uniwersalna, a do tego otwiera się jeden słoiczek, a tyle różnych składników np.do sałatki :)
jolanta53 16.01.2014 12:06
porywam przepis i koniecznie zrobię w lecie
Habibi 06.01.2014 12:28
Przez grzeczność nie zaprzeczę... hahaha ;) Ale do grilla też super, i do obiadku się nada ;)
ONY_za_kare 06.01.2014 12:00
super na zagryzkę do wódeczki ;)
Alex_M 05.01.2014 14:16
podoba mi się ten przepis :)
Magula 05.01.2014 00:12
super przepisik

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak