Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Babka drożdżowa z cynamonem i powidłami

3.0
(12)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 270 g
drożdże 25 g
mleko 125 ml
olej 60 ml
sól 1 szczypta
jajko 1 szt
cynamon 1 łyżeczka
cukier 2 łyżeczki
powidła śliwkowe 150 g
cukier puder do posypania
żółtko jajek 1 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Babka drożdżowa z cynamonem i powidłami

Kroki postępowania

1
Mleko podgrzewamy aby było ciepłe. Do mleka wsypujemy cukier i dodajemy drożdże. Całość mieszamy aż do całkowitego rozpuszczenia drożdży i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (ok 20 minut).
Krok 1 - Babka drożdżowa z cynamonem i powidłami foto
2
Do przesianej mąki dodajemy szczyptę soli, następnie wbijamy jajko, dodajemy wyrośnięte drożdże i olej. Z podanych składników zagniatamy ciasto i odkładamy je na ok 30 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Krok 2 - Babka drożdżowa z cynamonem i powidłami foto
3
Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy
Krok 3 - Babka drożdżowa z cynamonem i powidłami foto
4
i smarujemy powidłami wymieszanymi z cynamonem.
Krok 4 - Babka drożdżowa z cynamonem i powidłami foto
5
Całość zwijamy w rulon i przekładamy do przygotowanej tortownicy (o średnicy 22 cm). Z wierzchu robimy kilka nacięć ciasta, a następnie smarujemy żółtkiem jajka.
Krok 5 - Babka drożdżowa z cynamonem i powidłami foto
6
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 stopni ok 25 minut. Ostudzone posypujemy cukrem pudrem.
Krok 6 - Babka drożdżowa z cynamonem i powidłami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Monika58 05.01.2014 12:28
pysznie wygląda
monisia1977 05.01.2014 12:01
fajnie wygląda
Konczi 05.01.2014 08:29
super babeczka
Rycerz
Rycerz 05.01.2014 02:30
Ciekawy przepis
sanielcia 05.01.2014 00:20
super wyszła

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak