Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Deser malinowo-jagodowy z karmelizowanym słonecznikiem

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

maliny świeże 300 gram
galaretka malinowa 1
jagody 1,5 szklanki
Żelatyna wieprzowa Prymat 1,5 łyżeczki
mascarpone 500 gram
śmietana 30% 150 ml
cukier puder
pestki słonecznika 100 karmelizowane

Przepis i sposób przygotowania na: Deser malinowo-jagodowy z karmelizowanym słonecznikiem

Kroki postępowania

1
maliny rozdrabniamy blenderem, dolewamy tyle wody by objętościowo malinowego musu było 500ml – nastawiamy na gaz, a gdy zacznie wrzeć zdejmujemy z ognia, wsypujemy galaretkę malinową (nieco cukru wedle potrzeby) i dokładnie mieszamy – odstawiamy do ostudzenia. Przygotowujemy 6 pucharków, do każdego wrzucamy po 2 sztuki połamanych biszkoptów i zalewamy tężejącym już musem malinowym.
Krok 1 - Deser malinowo-jagodowy z karmelizowanym słonecznikiem foto
2
Na to dajemy warstwę masy mascarpone – mascarpone miksujemy z 2-3 łyżkami cukru pudru, następnie dodajemy ubitą kremówkę i jeszcze chwilę miksujemy, dzielimy na 2 części. Nałożone do pucharków mascarpone posypujemy karmelizowanym słonecznikiem
Krok 2 - Deser malinowo-jagodowy z karmelizowanym słonecznikiem foto
3
astępnie wylewamy tężejącą masę jagodową – 1 szklankę jagód miksujemy blenderem z 0,5 szklanką wody, nastawiamy na gaz i dodajemy żelatynę (dosładzamy do smaku),
Krok 3 - Deser malinowo-jagodowy z karmelizowanym słonecznikiem foto
4
gdy masa nieco ostygnie dodajemy pozostałe 0,5 szklanki jagód i delikatnie mieszamy łyżką.
Krok 4 - Deser malinowo-jagodowy z karmelizowanym słonecznikiem foto
5
Gdy masa jagodowa zastygnie w pucharkach to wykładamy resztę mascarpone i posypujemy dużą ilością słodkiego słonecznika.

____________________________________________

Jak zrobić karmelizowany słonecznik?

Na patelni rozpuszczamy 0,5 kostki margaryny, 3 łyżki mleka i niepełną szklankę cukru, następnie gdy się to rozpuści wsypujemy 300 gram łuskanego słonecznika. Ciągle mieszając przesmażamy tak długo, aż słonecznik się nieco przypiecze i osadzi się na nim warstwa słodkiego karmelu. Zdejmujemy z ognia i mieszamy jeszcze do całkowitego ostudzenia (jeśli nie będziemy mieszać to się poskleja). Taki słonecznik świetnie się nadaje do różnych deserów.
Krok 5 - Deser malinowo-jagodowy z karmelizowanym słonecznikiem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Kejti 06.03.2014 19:42
Smacznie się prezentuje,musi być pyszny :-)
krokus 19.02.2014 11:53
smakowity deserek
Malinka 27.01.2014 16:54
Poproszę jeden, taki cudownie pyszny deserek :)
aginaa 07.01.2014 06:33
pyszny deser
Olga_SK 06.01.2014 17:32
pięknie się prezentuje :)
romanrafal
romanrafal 06.01.2014 11:24
super deserek powinien się nazywać niebo w gębie,pycha
Katarzyna/kate1980 05.01.2014 21:30
jaki śliczny
Christopher 05.01.2014 21:21
Smaczny deserek.
monika141 05.01.2014 20:14
wygląda rewelacyjnie
Magda24 05.01.2014 15:08
bardzo ciekawie wygląda, już mam ochotę na taką porcyjkę
Ania84 05.01.2014 13:00
jaaaaa ale pyszności!
Monika58 05.01.2014 12:27
jaki ciekawy i efektowny deser
Poison1988 05.01.2014 12:03
pucharki godne szlachty :) super! :)
aniagdz 05.01.2014 11:26
prezentuje się świetnie:)
halina17 05.01.2014 11:24
Pysznie wygląda deser.
olla85 05.01.2014 11:22
Pięknie się prezentuje. I na pewno jest pyszny :)
Sylwia26 05.01.2014 11:21
pyszny deser :)
Beatris 05.01.2014 10:46
Podoba mi się ten deserek. Z przyjemnością zjadłabym porcyjkę.
Romanowka 05.01.2014 09:52
Smakowity deser!
Aga-25 05.01.2014 09:30
coś pysznego
kriko 05.01.2014 09:30
pyszny deser..
Agnieszka-87-25 05.01.2014 09:23
mniam deser
stokrotka 05.01.2014 09:21
wspaniały pomysł
iwi 05.01.2014 08:32
Ekstra deser
babajaga1969 05.01.2014 08:24
jakie pyszności podano

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak