Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tort piłka

3.0
(12)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Biszkopt 2 sztuki
masa cukrowa 2 sztuki
masa czekoladowa 1 sztuka

Przepis i sposób przygotowania na: Tort piłka

Do wykonania tortu będziemy potrzebowali 2 biszkopty jasne, dużą roladę, masę czekoladową, masę ananasową, masę budyniową, masę cukrową oraz miskę.
Biszkopt – 2 sztuki
Składniki:
- 6 szt jaj
- ¾ szklanki cukru
- 0,5 szklanki mąki pszennej
- 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Wykonanie:
Żółtka jaj oddzielamy od białek. Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę. Do piany dodajemy żółtka, delikatnie mieszając dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia. Masę wylewamy na mała tortownicę i pieczemy 20 min w tem 180 C. Biszkopt po upieczeniu przekrawamy na dwie części.

Składniki na roladę:
- 4 szt jajka
- 0,5 szklanki cukru
- ¾ szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- słoiczek dżemu truskawkowego.

Żółtka jaj oddzielamy od białek. Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę. Do piany dodajemy żółtka, delikatnie mieszając dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia. Tak przygotowaną masę wlewamy na dużą płaską blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy około 15 minut w temp 180 C. Następnie ciasto przekładamy na ściereczkę i zawijamy na kształt rolady. Ostudzony biszkopt smarujemy dżemem i zawijamy w roladę. Ciasto kroimy na 1 cm roladki.

Masa czekoladowa
- 1 budyń waniliowy na ¾ l mleka
- ½ l mleka
- ½ tabliczki gorzkiej czekolady
- 1 tabliczka mlecznej czekolady
- 1 kostka margaryny
- 8 łyżek cukru

Przygotowujemy masę:
Gotujemy budyń, studzimy i miksujemy z margaryną. Mleczną czekoladę z łyżką mleka rozpuszczamy w kąpieli wodnej i dodajemy do masy, cały czas mieszając. Wsypujemy rozkruszoną gorzką czekoladę.

Masa ananasowa:
- 1 budyń waniliowy na ¾ l mleka
- ½ l mleka
- puszka ananasa
- 1 kostka margaryny
- 8 łyżek cukru

Przygotowujemy masę:
Gotujemy budyń, studzimy i miksujemy z margaryną. Ananasa kroimy w kostkę i dodajemy do masy, mieszamy łyżką.

Wykonanie tortu:
Bierzemy okrągłą miskę plastikową lub metalową i wykładamy dużym kawałkiem foli spożywczej. Miskę wykładamy roladkami (dno oraz brzegi). Następnie dodajemy do miski masę ananasową, biszkopt, masę czekoladową oraz drugi biszkopt. Wierzch miski nakrywamy folią i wkładamy do lodówki na całą noc.
Na drugi dzień zdejmujemy folię i wykładamy ciasto (odwracamy ciasto do góry nogami) na ozdobne naczynie w którym będziemy podawać tort. Ostrożnie zdejmujemy miskę oraz folię. Całe ciasto smarujemy masą budyniową formując kulę.
Masa budyniowa
Robimy tak samo jak masę ananasową tylko nie dodajemy ananasa.

Masa cukrowa

Składniki:
- 900 g cukier puder
- 3 łyżeczki glukozy
- 3 łyżeczki żelatyny
- 50 ml wody ciepłej
- barwnik czarny w proszku
- barwnik zielony (do trawy)
W gorącej wodzie rozpuszczamy żelatynę ,dosypujemy glukozę i energicznie mieszamy by dokładnie się rozpuściły.
Dosypujemy partiami cukier puder i mieszamy początkowo widelcem a gdy wsypiemy całość cukru ręką .
Wykładamy na blat kuchenny posmarowany olejem i wyrabiamy chwilę. Wałkiem posmarowanym również olejem wałkujemy na cienki placek.

Aby ułatwić sobie zadanie stworzenia piłki, należy z papieru wyciąć pięciokąt oraz sześciokąt. Wielkość pięciokątu oraz szęściokątu dobieramy na podstawie wielkości użytej miski do wykonania tortu. Następnie wycięte karteczki przykładałamy do masy cukrowej i wycinamy gotowe elementy. Wycięte elementy delikatnie nakładamy na tort.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ela15 29.05.2017 10:42
wspaniale wygląda
Margo1 30.03.2014 12:32
wyglada pięknie
Kejti 06.03.2014 08:26
Super się prezentuje :-)
Janina 07.01.2014 12:45
Super wykonanie;)
Małgorzata9 06.01.2014 21:42
smakowita piłeczka
Andrzej8 06.01.2014 16:59
fajna piłeczka
halina17 06.01.2014 16:55
Ładny tort.
Monika58 06.01.2014 16:18
pyszny, piękny i orginalny tort
reniatka 06.01.2014 13:54
oj pracy było dużo ale efekt rewelacyjny!
eMMe 06.01.2014 13:52
Świetny tort:)
Edith85 06.01.2014 12:02
piękny, gratuluję
Niki22 06.01.2014 11:35
bardzo ładny :) Gratulacje :)
kasiaw 06.01.2014 11:28
pięknie wyszedł brawo!!!
aniagdz 06.01.2014 11:21
brawo za pomysł i wykonanie!:)
Lukrecja29 06.01.2014 11:12
Rewelacyjne ciasto! Super pomysł i wykonanie godne podziwu :D Jednym, słowem CZAD!
Romanowka 06.01.2014 11:10
Rewelacja! Pyszne i pięknie wykonane!
iwi 06.01.2014 11:06
Robi wrażenie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak