Przepis i sposób przygotowania na: Sałatka śledziowa w buraczanej galarecie
Śledzie odsączamy i kroimy w kostkę.
Korniszony też kroimy w kostkę.
Ziemniaki kroimy w kostkę.
Mieszamy śledzie, korniszony ,i kukurydzę ,można doprawić pieprzem
Przygotowanie zalewy
Żelatynę zalewamy małą ilością wody i zostawiamy aż napęcznieje.
Bulion zagotować z dwoma pokrojonymi burakami, liściem laurowym,zielem angielskim i 2 łyżkami octu.Jak bulion nabierze koloru przelewamy przez sitko dodajemy sól ,pieprz i odrobinę cukru mieszamy do gorącej zalewy dodajemy żelatynę.
Foremkę smarujemy lekko olejem na spód układamy plasterki jajka i dajemy wymieszane składniki sałatki .
Całość zalewamy lekko wystygniętą zalewą.
Odstawiamy do stężenia.
POLECAM!!!!