Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Rogaliki drożdżowe z czekoladą

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

skladniki ponizej

Przepis i sposób przygotowania na: Rogaliki drożdżowe z czekoladą

Kroki postępowania

1
Składniki:
3 szklanki mąki
2 jajka
1/3 szklanki cukru
3/4 szklanki mleka 3,2%
3 dag świeżych drożdży
125 g kostki margaryny (połowa)
szczypta soli
białko do posmarowania rogalików
około 200 g nu telli lub innego kremu czekoladowego
cukier puder do posypania
Krok 1 - Rogaliki drożdżowe z czekoladą foto
2
Połowę porcji letniego mleka utrzeć z drożdżami, 1 łyżeczką cukru i 2 łyżkami mąki. Rozczyn przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Kiedy podwoi swoją objętość, dodajemy pozostałe letnie mleko oraz mąkę, resztę cukru, szczyptę soli, jajka oraz roztopioną, letnia margarynę. Całość zagniatamy i wyrabiamy, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Wyrobione ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Krok 2 - Rogaliki drożdżowe z czekoladą foto
3
Gdy ciasto wyrośnie dzielimy je na 6 równych części, rozwałkujemy je,
Krok 3 - Rogaliki drożdżowe z czekoladą foto
4
wycinamy okręg (możemy sobie pomóc talerzem)
Krok 4 - Rogaliki drożdżowe z czekoladą foto
5
i dzielmy go na 8 równej wielkości trójkątów.
Krok 5 - Rogaliki drożdżowe z czekoladą foto
6
Na brzegach trójkątów kładziemy łyżeczkę czekolady i zwijamy je ku środkowi,formułując rogaliki.
Krok 6 - Rogaliki drożdżowe z czekoladą foto
7
Blachę wykładamy papierem do pieczenia, układamy rogaliki, przykrywamy ścierką i pozostawiamy na 10 minut do wyrośnięcia.
Krok 7 - Rogaliki drożdżowe z czekoladą foto
8
Rogale przed wstawieniem do piekarnika smarujemy białkiem.
Krok 8 - Rogaliki drożdżowe z czekoladą foto
9
Pieczemy około 20-25 minut w nagrzanym do 200 stopni piekarniku, do momentu zarumienienia się rogalików.
Krok 9 - Rogaliki drożdżowe z czekoladą foto
10
Ostudzone rogaliki
Krok 10 - Rogaliki drożdżowe z czekoladą foto
11
posypujemy cukrem pudrem.
Krok 11 - Rogaliki drożdżowe z czekoladą foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

everay 15.01.2014 11:55
muszą cudnie smakować:)
V_kuchareczka 15.01.2014 10:53
ale pyszności
Patriszja
Patriszja 15.01.2014 09:18
ooooo pysznie wygląda ;)
dodi 15.01.2014 08:40
bardzo apetyczne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak