Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Domowy majonez

3.0
(13)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

jajko 2
pieprz do smaku
z cytryny do smaku
ostrej musztardy 1 łyżeczka
żółtko jajek
olej rzepakowy 300 ml
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat (z magnezem)

Przepis i sposób przygotowania na: Domowy majonez

Kroki postępowania

1
Jajka sparzyć wrzątkiem a potem oddzielić białka od żółtek. Żółtka przełożyć do naczynia, w którym będzie robiony majonez ( białka można zamrozić ) dodać musztardę, odrobinę pieprzu, soli i octu i wszystko wymieszać.
Krok 1 - Domowy majonez foto
2
Miksować na średnich obrotach wlewając bardzo maleńkimi porcjami olej do miski. I tak miksować aż do wyczerpania się oleju. Gotowy, gęsty majonez przełożyć do słoiczka i podawać np. do jajek lub wędlin albo sałatek
Krok 2 - Domowy majonez foto
3
Domowy majonez zużyć jak najszybciej.
Krok 3 - Domowy majonez foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

monia2005 15.01.2014 20:36
ładnie wygląda ,przepis na pewno wypróbuję
Agata3 15.01.2014 16:14
domowy najlepszy:)
Romanowka 15.01.2014 15:46
super, próbowałam robić majonez, niestety nie wyszedł taki fajny jak ten :)
Ankha 15.01.2014 15:35
Ładny słoiczek
marcia7 15.01.2014 15:24
fajny jako dodatek

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak