Przepis i sposób przygotowania na: TORT KOMUNIJNY -ŚMIETANOWO BRZOSKWINIOWY
Kroki postępowania
Ja składniki na ciasto podzieliłam na połowę i upiekłam dwa grubsze biszkopty.Białka z 6 jajek ubić na sztywno mikserem,dodając pod koniec po trosze cukier.Jak piana będzie sztywna dodajemy po 1 żółtku i mieszamy krótko do połączenia składników.Szklankę mąki mieszamy z 1 łyżką mąki ziemniaczanej,1 łyżeczką proszku do pieczenia i przesiewamy .Dodajemy do masy jajecznej porcjami i mieszamy ale już za pomocą szpatułki bądź łyżki.Formę wykładam papierem do pieczenia i wylewam ciasto ,wyrównując jego powierzchnię.Wkładam formę do nagrzanego do 160 st C piekarnika i piekę ok.30-40 minut.Tak samo piekę drugi biszkopt.
Drugą część śmietany ubijamy w ten sam sposób.Dodajemy do niej odsączone i pokrojone drobno brzoskwinie.
Jeden blat biszkoptu układam na sztywnym spodzie,skrapiam lekko ponczem brzoskwiniowym i smaruję dżemem (smak wg.własnego wyboru).Nakładamy część śmietany obojętnie czy z serem czy z brzoskwiniami z tym że część śmietany z serem musimy zostawić na wysmarowanie wierzchu i boków tortu.Układamy kolejne części biszkoptu(możemy przekroić na połowę każdy płat,aby się lepiej składał na kształt otwartej książki.