Przepis i sposób przygotowania na: pierogi z nadzieniem z fety,ziemniaków,twarogu i ......
ugotowane ziemniaki zmielić w maszynce.
cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na patelni z dodatkiem smalcu ,posolić.
w misce skruszyć ser feta ,ser żółty zetrzeć na tarce o drobnych oczkach,dodać ziemniaki i cebulkę ,majeranek ,doprawić.
ciasto:
na blat przesiać mąkę dodać sól i dolewać gorącą wodę ,drewnianą łyżką zagarniać ciasto ,następnie delikatnie (aby się nie poparzyć ) dodać jajko i zagnieść ciasto.
ciasto rozwałkować i kubkiem wycinać krążki na które kłaść po kulce ( wielkości orzecha włoskiego ) farsz ,starannie sklejać.
do wrzącej wody z dodatkiem łyżki oleju i soli wrzucać pierogi ,gotować około 2-3 minuty.
podawać podsmażone.
********************* SMACZNEGO ******************************