Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Domowy boczek pieczony w rękawie foliowym

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

śliwki suszone 1 garść
Majeranek suszony Prymat 2 łyżki
czosnek 4-5 ząbki
Kucharek przyprawa uniwersalna 1 łyzeczka
Liść laurowy suszony Prymat 1 szt
papryka mielona 1 łyżeczka
rozmaryn świeży
sól
boczek 1 surowy bez kości

Przepis i sposób przygotowania na: Domowy boczek pieczony w rękawie foliowym

Boczek opłukałam, a potem osuszyłam ręcznikiem papierowym. W małej miseczce wymieszałam sypkie przyprawy. Czubkiem ostrego noża zrobiłam w boczku kilka głębszych nacięć i w te nacięcia wciskałam po śliwce i kawałku ząbka czosnku. Dokładnie wmasowałam sypkie przyprawy w mięso. Przykryłam, zostawiłam w chłodzie na parę godziny. Po tym czasie ubrałam boczek w rękaw foliowy, na wierzchu położyłam liść laurowy i parę igiełek rozmarynu. Piekłam około półtorej godziny.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak