Przepis i sposób przygotowania na: Sernik truflowy
Żółtka utrzyj do białości z cukrem. Do masy żółtkowej dodaj ser z wiaderka i zmiksuj razem. Dosyp cały czas ubijając budyń, cukier waniliowy i proszek do pieczenia. Na koniec wmieszaj roztopione i wystudzone masło. Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę. Delikatnie, używając 2 widelców, wmieszaj pianę do masy serowej. Wyłóż ser na warstwę biszkoptów.
Piecz w 170 °C przez 1/2 godziny, następnie kolejne 1/2 godziny w 150 °C. Na koniec susz przez 1/2 godziny w temperaturze 100 °C.
Przygotuj mus truflowy.
Szklankę kremówki wlej do rondelka teflonowego, mocno podgrzej (prawie do wrzenia). Wrzuć kosteczki czekolady i rozpuść je w gorącej śmietance. Wystudź do momentu aż masa prawie będzie twarda (ja po wstępnym przestudzeniu wstawiłam do lodówki).
Resztę kremówki ubij z cukrem pudrem i cały czas ubijając wmieszaj zimną masę czekoladową. Na koniec dodaj alkohol.
Przygotowanym musem truflowym posmaruj upieczony i chłodny sernik. Wstaw do schłodzenia do lodówki.