Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tartaletki z anchois pod serową pierzynką

3.0
(11)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka pszenna 1,5 kubka mąki
masło 100 g
woda 2 łyżki lodowatej
sól
anchois 1 puszka
jajko 1 średnie
śmietana 30-pocentowa 3 łyżki
ser żółty 7 (tarty)

Przepis i sposób przygotowania na: Tartaletki z anchois pod serową pierzynką

Kroki postępowania

1
Z mąkę, lodowatej wody, zimnego masło i odrobiny soli wyrobić szybko ciasto. Wylepić nim formy na tartaletki, nakłuć widelcem i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 8 min.
Krok 1 - Tartaletki z anchois pod serową pierzynką foto
2
W miseczce roztrzepać jajo, powoli dolewać śmietanę, popieprzyć (nie solić gdyż anchois są słone). Na koniec dodać ser starty na cienkich oczkach, wymieszać.

Na podpieczone tartaletki położyć po kawałku anchois, zalać masą serową.
Krok 2 - Tartaletki z anchois pod serową pierzynką foto
3
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 15 min.

Podawać z kaparami.
Krok 3 - Tartaletki z anchois pod serową pierzynką foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

matesko 06.02.2014 12:26
apetycznie wyglądają
IwonaDD 01.02.2014 13:39
piękne i pyszne!
Katarzyna/kate1980 22.01.2014 19:23
ślicznie wyglądają
patryska76 22.01.2014 14:22
Wyglądają smakowicie ;-)
agnieszka131919 22.01.2014 14:03
smacznie wyglądają
as28 22.01.2014 13:25
mniam mniam
stokrotka 22.01.2014 13:05
smakowitości
2milutka 22.01.2014 12:31
apetycznie wyglądają..:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak