Przepis i sposób przygotowania na: Kopytka w sosie pomidorowym.
Dodaj do ziemniaków jajko, mąkę ziemniaczaną, szczyptę soli i połowę mąki pszennej (dodajemy jej tyle ile zabiorą ziemniaki).
Ciasto powinno odchodzić delikatnie od ręki- jeżeli dodasz za dużo mąki kopytka wyjdą twarde.
Następnie dzielimy kulkę wyrobionego ciasta na 6 części. Z jednej rolujemy wałek grubości palca wskazującego-lub grubszy.
Następnie kroimy kopytka długości 2-3 cm pod kątem.
Gotowe kopytka odstawiamy na wolny kawałek stolnicy wysypany mąką. Pokrojone kopytka gotujemy w osolonej wodzie ok. 3-4 minuty od momentu wypłynięcia, bez pokrywki, następnie wyjmujemy je łyżką cedzakową.
Rozgrzej patelnię, wlej na nią pomidory z puszki, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek oraz listki bazylii (rozdzieraj ją palcami na małe kawałeczki). Zagotuj sos (jeżeli jest taka potrzeba zmiksuj sos blenderem) i dopraw do smaku solą i pieprzem.
Do sosu dodaj kopytka, wymieszaj i podgrzej na małym ogniu od czasu do czasu mieszając.