Przepis i sposób przygotowania na: Naleśniki i krokiety z farszem mięsno - warzywnym z pieczarkami.
Kroki postępowania
1.Mięso i warzywa z rosołu mielimy w maszynce.
2.Umyte pieczarki ścieramy na grubych oczkach tarki warzywnej.
3.na małej ilości oleju smażymy starte pieczarki na patelni.
4.Łączymy ze sobą wszystkie składniki mieszając.
5.Żeby farsz miał spójną konsystencję dodajemy jedno jajko.
6.Wszystko razem mieszamy i dodajemy przyprawy i zioła do smaku według uznania.
1.Do głębokiego naczynia wsypujemy mąkę,szczyptę soli oraz wlewamy mleko i wbijamy żółtka z dwóch jaj ( białka oddzielamy)
2.Całość mieszamy ręcznym mikserem dodając pozostały olej.
3.Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy do ciasta delikatnie mieszając.Doda to ciastu pulchności.
Ciasto powinno mieć konsystencję śmietanki aby można je było bez trudu rozprowadzić na powierzchni patelni.
1.Rozgrzewamy patelnię naleśnikową bez używania tłuszczu ponieważ olej jest wewnątrz ciasta.
2.Przy pomocy łyżki wazowej wlewamy na rozgrzaną patelnię ciasto w takiej ilości aby powstał placek grubości ok.1,5 milimetra i wykonując ruchy patelnią rozprowadzamy ciasto po całej patelni.
3.Smażymy placek z obydwu stron.
4.Po usmażeniu układamy na talerzu.
1.Na usmażony placek nakładamy na środek łyżkę farszu.
2.Składamy placek obustronnie na zakład.
3.Składamy wzdłuż na trzy w przypadku naleśników a zwijamy jeżeli chcemy zrobić krokiety.
4.Krokiety dodatkowo panierujemy w jajku i bułce tartej.
Tak przygotowane naleśniki i krokiety smażymy na maśle klarowanym na złoty kolor.
Podajemy z rosołem wołowo - drobiowym.
SMACZNEGO!