Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Naleśniki i krokiety z farszem mięsno - warzywnym z pieczarkami.

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mięso z rosołu ok.300 g.
mąka pszenna ok.0,7 kg.
mleko ok.700 ml.
sól do smaku
pieprz mielony do smaku
rozmaryn do smaku
klarowane masło ok.50 g.
pieczarki 500 g.
woda ok.300 (przegotowana)
warzywa ok.200 (z rosołu)
olej rzepakowy ok.250 ml.
jajko 4 szt.

Przepis i sposób przygotowania na: Naleśniki i krokiety z farszem mięsno - warzywnym z pieczarkami.

Kroki postępowania

1
Przygotowanie farszu.

1.Mięso i warzywa z rosołu mielimy w maszynce.
2.Umyte pieczarki ścieramy na grubych oczkach tarki warzywnej.
3.na małej ilości oleju smażymy starte pieczarki na patelni.
4.Łączymy ze sobą wszystkie składniki mieszając.
5.Żeby farsz miał spójną konsystencję dodajemy jedno jajko.
6.Wszystko razem mieszamy i dodajemy przyprawy i zioła do smaku według uznania.
Krok 1 - Naleśniki i krokiety z farszem mięsno - warzywnym z pieczarkami. foto
2
Przygotowanie ciasta na naleśniki.

1.Do głębokiego naczynia wsypujemy mąkę,szczyptę soli oraz wlewamy mleko i wbijamy żółtka z dwóch jaj ( białka oddzielamy)
2.Całość mieszamy ręcznym mikserem dodając pozostały olej.
3.Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy do ciasta delikatnie mieszając.Doda to ciastu pulchności.
Ciasto powinno mieć konsystencję śmietanki aby można je było bez trudu rozprowadzić na powierzchni patelni.
Krok 2 - Naleśniki i krokiety z farszem mięsno - warzywnym z pieczarkami. foto
3
Smażenie naleśników.

1.Rozgrzewamy patelnię naleśnikową bez używania tłuszczu ponieważ olej jest wewnątrz ciasta.
2.Przy pomocy łyżki wazowej wlewamy na rozgrzaną patelnię ciasto w takiej ilości aby powstał placek grubości ok.1,5 milimetra i wykonując ruchy patelnią rozprowadzamy ciasto po całej patelni.
3.Smażymy placek z obydwu stron.
4.Po usmażeniu układamy na talerzu.
Krok 3 - Naleśniki i krokiety z farszem mięsno - warzywnym z pieczarkami. foto
4
Przygotowanie gotowych naleśników i krokietów.

1.Na usmażony placek nakładamy na środek łyżkę farszu.
2.Składamy placek obustronnie na zakład.
3.Składamy wzdłuż na trzy w przypadku naleśników a zwijamy jeżeli chcemy zrobić krokiety.
4.Krokiety dodatkowo panierujemy w jajku i bułce tartej.
Krok 4 - Naleśniki i krokiety z farszem mięsno - warzywnym z pieczarkami. foto
5
Obróbka końcowa.

Tak przygotowane naleśniki i krokiety smażymy na maśle klarowanym na złoty kolor.

Podajemy z rosołem wołowo - drobiowym.

SMACZNEGO!
Krok 5 - Naleśniki i krokiety z farszem mięsno - warzywnym z pieczarkami. foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

patryska76 23.01.2014 17:04
Wyglądają smacznie ;-)
V_kuchareczka 23.01.2014 16:35
bardzo smaczne
Konczi 23.01.2014 16:30
jest smacznie
Kuchenka 23.01.2014 16:22
pomysłowe!!!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak