Przepis i sposób przygotowania na: Czosnkowa pasta z białej fasoli.
W trakcie miksowania blenderem doprawiłam pastę,smarowidło solą i pieprzem do smaku oraz dodałam do całości jeszcze szczyptę czosnku granulowanego.Doprawioną,gotową pastę przełożyłam do plastikowego pojemnika(ale można ją"schować"także w szklanym słoiczku)i przechowuję w lodówce.
Pasta wyszła bardzo intensywna,wyrazista w smaku.Czosnek nadaje jej silnego posmaku,zatem nie trzeba było dodawać do niej dużo soli,jedynie odrobinę.Takie smarowidło pysznie smakuje z ulubionym pieczywem,można go użyć zamiast masła(będzie dużo mniej kalorycznie i będzie zawierało mniej konserwantów,a poza tym jak coś zrobimy sobie sami domowym sposobem to przynajmniej wiemy co jemy).Taka pasta sprawdza się także jako nadzienie do wytrawnych naleśników.Wedle upodobania można dodać do pasty więcej lub mniej ząbków czosnku w zależności jak mocną,intensywną w smaku pastę chce się uzyskać.Pasta wygodnie się rozsmarowuje za sprawą dodanego oleju.Ja użyłam oleju z pestek dyni,który nadał paście przyjemnego posmaku podprażonych pestek dyni.