Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kapuśniak z białej kapusty

5.0
(31)
Czas
Czas: 45 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Smak dzieciństwa - pyszny, aromatyczny kapuśniak z boczkiem i żeberkami. 

Składniki:

kapusta biała 1/2 główki
żeberka wieprzowe 1-2 sztuki
włoszczyzna 1 opakowanie
koncentrat pomidorowy 4 łyżki
sól do smaku
koperek świeży 1 pęczek
cebula 1 sztuka
olej do smażenia
ziemniak 3-5 sztuk
boczek wędzony 100-200 gramów
marchewka 1 sztuka
Papryka ostra mielona Prymat 1 szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: Kapuśniak z białej kapusty

1. Włoszczyznę, liść laurowy, marchewkę pokrojoną w kostkę, żeberka zalać zimną wodą i ugotować wywar na małym ogniu. Doprawić delikatnie solą i pieprzem do smaku, po czym usunąć włoszczyznę.

2. Kapustę poszatkować i dodać do wywaru, gotować kilkanaście minut, po czym dodać koncentrat pomidorowy oraz obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki i kontynuować gotowanie do miękkości warzyw (w międzyczasie skosztować i doprawić jeszcze do smaku solą, pieprzem papryką).

3. Cebulę drobno posiekać, boczek pokroić w kostkę, zeszklić razem na odrobinie oleju.

4. Gdy warzywa są miękkie, dodać do zupy przysmażony z cebulką boczek i gotować razem jeszcze 5 minut.

5. Na samym końcu dodać świeży, posiekany koperek i wyłączyć źródło ciepła.

Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

sara1 03.02.2014 08:59
apetyczna zupa
Ola1984 23.01.2014 19:45
Takiego kapuśniaku jeszcze nie jadłam, pysznie wygląda :)
Marlenka.S 23.01.2014 17:34
fajny kapuśniaczek, strasznie smacznie wygląda
2milutka 23.01.2014 17:33
pysznie wygląda i pewnie tak smakuje!
patryska76 23.01.2014 17:24
Idealna rozgrzewająca zupka na obecne mrozy ;-)
Karolcia12 23.01.2014 17:14
zachęcająca zupa do spróbowania

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak