Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

kluchy łyżką kładzione

2.0
(3)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

mąka pszenna 1 szkl
mąka ziemniaczana 2 łyżki czubate
jajko 1
woda 3/4 szkl
sól
boczek 30 dkg
cebula 1

Przepis i sposób przygotowania na: kluchy łyżką kładzione

Do miski wsypujemy obie mąki, wbijamy jajko, dodajemy szczyptę soli i pół wody. Mieszamy i stopniowo dolewamy resztę wody. Ciasto ma się dać mieszać łyżką, ma być ciągnące, takie dużo za rzadkie ciasto drożdżowe w konsystencji. Gotujemy wodę w garnku z łyżką soli i wrzucamy kluski za pomocą 2 łyżek. Jedną nabieramy ciasto ok 1/3 łyżki, drugą ściągamy z pierwszej i takie kleksiki lądują w wodzie. Gotujemy ok 2-3 minut, zależy jak duże kluchy nam wyszły. Po tym czasie odlewamy wodę. Mieszamy z przesmażonym boczkiem pokrojonym w kosteczkę z cebulką.

Możemy takie kluski jeść też z sosami, czy np na słodko ze śmietaną, cukrem i owocami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Marlenka.S 24.01.2014 16:58
fajne kluski, pewni bardzo pyszne
Kasia35 24.01.2014 09:29
nie jadłam jeszcze takich
Milka100 24.01.2014 08:58
lubię takie kluchy

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak