Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sernik z suszonymi morelami

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto:
masło roślinne w kubeczku 250 gram
cukier puder 3 łyżki
proszek do pieczenia 3 płaskie łyżeczki
mąka pszenna 3 szkl
żółtko jajek 5 szt
masło roślinne w kubeczku 250 gram
jaja 2 szt
cukier puder 1,25 szklanki
budyń śmietankowy 1 szt
aromat pomarańczowy wg uznania
morele suszone kilka sztuk
cukier kryształ 1 szklanka
białko 5 sztuk
twaróg 6 kostek

Przepis i sposób przygotowania na: Sernik z suszonymi morelami

Mąkę przesyp do dużej miski, dodaj posiekane masło roślinne, cukier puder i proszek do pieczenia.
Na sam koniec dodaj rozmącone żółtka.
Zagnieć jednolite ciasto.
¾ ciasta rozłóż na blasze wyłożonej pergaminem. Natomiast resztę włóż do zamrażarki.

Suszone morele pokrój na mniejsze kawałki i namocz w letniej wodzie.

Przygotuj makutrę. Przełóż do niej masło i cukier puder. Ucieraj na jednolitą masę.
Dodaj 2 jaja oraz małymi partiami ser. Ucieraj na puszystą masę. Na samym końcu dodaj budyń śmietankowy i aromat według uznania.
Dodaj również odsączone morele i dokładnie wymieszaj.
Masę serową wyłóż na kruche ciasto.

Białka ubij z cukrem na sztywną pianę.
Wyłóż na ser, a następnie zetrzyj na tarce o grubych oczkach pozostawioną w zamrażarce resztę ciasta.

Sernik piecz 50 – 60 minut w 150 stopniach.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ela15 24.04.2014 11:20
pyszny sernik
krokus 10.02.2014 08:43
apetyczny serniczek
Monika-twin 24.01.2014 18:58
aż ślinka leci :)
2milutka 24.01.2014 18:18
ciekawy pomysł
Stenka 24.01.2014 18:13
apetycznie wygląda
Agata3 24.01.2014 17:40
Znakomity serniczek:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak