Przepis i sposób przygotowania na: Sernik z suszonymi morelami
Na sam koniec dodaj rozmącone żółtka.
Zagnieć jednolite ciasto.
¾ ciasta rozłóż na blasze wyłożonej pergaminem. Natomiast resztę włóż do zamrażarki.
Suszone morele pokrój na mniejsze kawałki i namocz w letniej wodzie.
Przygotuj makutrę. Przełóż do niej masło i cukier puder. Ucieraj na jednolitą masę.
Dodaj 2 jaja oraz małymi partiami ser. Ucieraj na puszystą masę. Na samym końcu dodaj budyń śmietankowy i aromat według uznania.
Dodaj również odsączone morele i dokładnie wymieszaj.
Masę serową wyłóż na kruche ciasto.
Białka ubij z cukrem na sztywną pianę.
Wyłóż na ser, a następnie zetrzyj na tarce o grubych oczkach pozostawioną w zamrażarce resztę ciasta.
Sernik piecz 50 – 60 minut w 150 stopniach.