Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Puree ziemniaczano - marchewkowe

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ziemniaki 6 szt
marchewki 2 szt
masło 1 łyżka
ser z niebieską pleśnia 1 łyżka
mleko 3 łyżki
Gałka muszkatołowa cała Prymat
sól

Przepis i sposób przygotowania na: Puree ziemniaczano - marchewkowe

Warzywa obrać, ziemniaki pokroić w ćwiartki, a marchew w talarki. Zalać wrzącą wodą tak by ledwo je przykrywała. Należy też o pamiętać o posoleniu warzyw w trakcie gotowania. Gdy marchew i ziemniaki będą miękkie odcedzić je i jak najszybciej ubić tłuczkiem lub przepuścić praską. Do gorącej masy dodać surowe masło, ser z niebieską pleśnią (na przykład lazur), świeżo startą gałkę i nieco mleka. Wymieszać masę podgrzewając na małym ogniu. Gdyby puree nie było dość słone jeszcze raz je posolić.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Romanowka 19.01.2014 09:29
Pyszne takie ziemniaczki, ja robię z samą marchewką.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak