Przepis i sposób przygotowania na: trójkąty drożdżowe z cynamonem i sezamem
drożdże rozkruszam w miseczce dodając 1 łyżkę cukru oraz ciepłe mleko( 4 łyżki)odstawiam na 10-15 minut.
masło(100 gram) rozpuszczam w rondelku.
mleko podgrzewam.
żółtka jaj ubijam na puszystą masę z dodatkiem cukru.(1/2 szklanki)
CIASTO:
do misy robota przesiewam mąkę ,dodaję ubite żółtka oraz wyrośnięty rozczyn wyrabiam ciasto na wolnych obrotach małymi porcjami wlewam ciepłe mleko i rozpuszczone masło.wyrabiam powoli około 10 minut,aż ciasto będzie odchodzić od ścianek miski.
odstawiam do wyrośnięcia.
po tym czasie blat wysypuję mąką wykładam ciasto i rozwałkowuję na prostokąt ,który smaruję rozpuszczonym masłem posypuję cukrem i cynamonem.zwijam (tak jak roladę)i tnę w trójkąty.
przekładam na blaszkę i odstawiam na 15 minut.po 15 minutach smaruję masłem i posypuję sezamem.
temp.pieczenia 180 stopni
czas pieczenia 15 minut.
gotowe !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!