Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pulpeciki z mięsa drobiowego

2.0
(3)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mięso mielone drobiowe 0,5 kg
por (biała część) 10 cm
jajko 1
Bułka tarta klasyczna Prymat 3 łyżki
marchew 1
mąka 3 łyżki
olej do smażenia
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: Pulpeciki z mięsa drobiowego

Kroki postępowania

1
Do mięsa mielonego dodajemy jajko, pora pokrojonego w półplasterki, bułkę tartą, sól i pieprz. Mieszamy i formujemy kulki średnicy 2-3 cm.
Krok 1 - Pulpeciki z mięsa drobiowego foto
2
Kulki smażymy na rumiano z obu stron na rozgrzanym oleju rzepakowym i przekładamy do garnka
Krok 2 - Pulpeciki z mięsa drobiowego foto
3
Trzemy marchew na grubych oczkach tarki, cebulę niezbyt drobno kroimy i wrzucamy na ten sam olej, na którym smażyło się mięso. Warzywa lekko przesmażamy
Krok 3 - Pulpeciki z mięsa drobiowego foto
4
Do warzyw wsypujemy mąkę i mieszamy, aż mąka się przyrumieni. Dolewamy tyle wody, żeby przykryła warzywa i gotujemy, aż sos lekko zgęstnieje. Dolewamy zawartość patelni do garnka, solimy, pieprzymy i gotujemy na wolnym ogniu jeszcze ok 15 min.
Krok 4 - Pulpeciki z mięsa drobiowego foto
5
Podajemy z ryżem, wszelkiego rodzaju kaszami, ziemniakami, lub makaronem z talerzem sałat
Krok 5 - Pulpeciki z mięsa drobiowego foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

pawel123 30.01.2014 07:40
fajny przepis
Zdzisław 30.01.2014 04:14
smaczne klopsiki
w mojej kuchni 29.01.2014 21:45
smaczne danie obiadowe

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak