Przepis i sposób przygotowania na: MUFFINKI Z MARCHEWKĄ POLANE KARMELEM I POSYPANE ORZECHAMI
Muffiny z marchewką to wyśmienita propozycja dla tych, którzy szukają smacznego i zdrowego wypieku. Marchew dodaje wilgoci i delikatnego słodkiego smaku, dzięki czemu muffiny są nie tylko pyszne, ale także bogate w składniki odżywcze.
Kroki postępowania
W misce mieszamy razem mąkę, proszek do pieczenia, 1 szklankę cukru, przyprawę do piernika, sól oraz marchew.
W osobnej misce mieszamy razem całe jaja i olej. Wlewamy składniki mokre do suchych, mieszamy, dodajemy marchew.
Przekładamy do formy na muffinki, uprzednio wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą. Pieczemy muffinki około 20 minut w 180 C.
Robimy karmel. Cukier karmelizujemy w rondelku na jasno-złoty kolor, wlewamy śmietankę, zdejmujemy rondelek z ognia i mieszamy, aż składniki dobrze się połączą. Lekko studzimy.
Muffinki po upieczeniu i ostudzeniu polewamy karmelem, posypujemy obranymi z łupin i posiekanymi drobno orzechami.