Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Cymbałki

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

tabliczki czekolady z orzecham 5 dag
masła lub margaryny 10 dag
cukru 10 dag
jajko 2 szt
mąki pszennej 5 dag
mąki ziemniaczanej 5 dag
proszku do pieczenia 1 szczypta
polewa czekoladowa
prostokątne opłatki 2 szt
duże twarde cukierki czekolado 2 szt
rurki waflowe 2 szt
pisak cukrowy
Do dekoracji:

Przepis i sposób przygotowania na: Cymbałki

Czekoladę drobno posiekać.
Masło utrzeć na pianę, nie przerywając ucierania, dodawać cukier i jajka.
Obydwa rodzaje mąki i proszek do pieczenia przesiać bezpośrednio do masy, dodać czekoladę, dokładnie wymieszać.
Formę posmarować masłem i wysypać mąką. Wlać przygotowane ciasto, piec 30-35minut w temp 170-190stC. Wyłożyć na deskę kuchenną, ostudzić.
Zimnemu ciastu nadać formę cymbałków: po obu stronach ukośnie odciąć wąskie, podłużne trójkąty, tak by jeden koniec ciasta był szerszy od drugiego.
Polewę rozpuścić i równomiernie rozsmarować na cieście.
Nożyczkami pociąć opłatek na prostokątne klawisze, przyklejając je do wilgotnej polewy.
Przygotować pałeczki: czekoladki nakłuć czubkiem noża, tak by powstała niewielka dziurka. W otwory wetknąć waflowe rurki.
Za pomocą pisaka cukrowego namalować na drugim opłatku życzenia urodzinowe lub fragment partytury

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

SmacznaPyza 31.01.2014 20:34
i znowu bez zdjęć.... szkoda

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak