Przepis i sposób przygotowania na: Cymbałki
Masło utrzeć na pianę, nie przerywając ucierania, dodawać cukier i jajka.
Obydwa rodzaje mąki i proszek do pieczenia przesiać bezpośrednio do masy, dodać czekoladę, dokładnie wymieszać.
Formę posmarować masłem i wysypać mąką. Wlać przygotowane ciasto, piec 30-35minut w temp 170-190stC. Wyłożyć na deskę kuchenną, ostudzić.
Zimnemu ciastu nadać formę cymbałków: po obu stronach ukośnie odciąć wąskie, podłużne trójkąty, tak by jeden koniec ciasta był szerszy od drugiego.
Polewę rozpuścić i równomiernie rozsmarować na cieście.
Nożyczkami pociąć opłatek na prostokątne klawisze, przyklejając je do wilgotnej polewy.
Przygotować pałeczki: czekoladki nakłuć czubkiem noża, tak by powstała niewielka dziurka. W otwory wetknąć waflowe rurki.
Za pomocą pisaka cukrowego namalować na drugim opłatku życzenia urodzinowe lub fragment partytury