Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Przepiękny tort tęczowy

4.0
(21)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Biszkopt
jaja 2 szt
cukier 100 g
mąka pszenna 50 g
mąka ziemniaczana 20 g
barwniki spożywcze
Krem:
śmietana kremówka 900 ml
serek mascarpone 250 g
cukier puder
ekstrakt waniliowy
dekoracja
lentylki 1 op
m&m 1 op
orzechy w czekoladzie 1 op
orzechy arachidowe 1 op
Rurki bez nadzienia 4 op
draże 1 białe

Przepis i sposób przygotowania na: Przepiękny tort tęczowy

Kroki postępowania

1
Przygotowanie:
1. Mąkę ziemniaczaną oraz mąkę pszenną przesiać i wymieszać ze sobą.
2. Oddzielamy żółtka od białek, i białka ubijamy na sztywną pianę.
3. Pod koniec dodajemy po łyżeczce cukier i żółtka.
4. Następnie łączymy składniki mokre z suchymi i delikatnie mieszamy przy pomocy szpatułki, aby piana nie opadła.
5. Do gotowego ciasta dodajemy odrobinę barwnika i mieszamy, aż barwnik się połączy z ciastem.
6. Tortownicę o rozmiarach 24-26 cm wykładamy papierem do pieczenia.
7. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 160ºC.
8. Ciasto delikatnie przekładamy do tortownicy i pieczemy ok. 20-22 minuty lub do tzw. suchego patyczka.
9. Gorący biszkopt wyciągamy z piekarnika i z wysokości ok 60 cm upuszczamy na podłogę, następnie studzimy w temperaturze pokojowe.
Biszkopt oddzielamy od formy dopiero kiedy ostygnie.

UWAGA: Jeżeli macie dobre piekarniki, możecie zrobić ciasto z 2 proporcji i piec razem. U mnie niestety zakończyło się niepowodzeniem, więc musiałem piec każdy biszkopt osobno.
Co do kolorów: mamy barwniki: żółty, czerwony i niebieski, mieszamy żółty + niebieski = zielony, niebieski + czerwony = fioletowy, żółty + czerwony = pomarańczowy, razem wyjdzie nam 6 kolorów.
Krok 1 - Przepiękny tort tęczowy foto
2
Krem:
Przygotowanie:
1. Śmietanę schładzamy.
2. Po schłodzeniu ubijamy i dodajemy cukier puder oraz ekstrakt.
3. Całość mieszamy z serkiem mascarpone i gotowe
Krok 2 - Przepiękny tort tęczowy foto
3
DEKORACJA:
1. Układamy 1 biszkopt, smarujemy kremem i tak kolejne 6 warstw. Wierzch i boki wyrównujemy pozostałym kremem.
2. Układamy rurki dookoła tortu, a na wierzch układamy wszystkie słodkości tak jak na obrazku.
Krok 3 - Przepiękny tort tęczowy foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

27.02.2014 10:02
pysznie smakuje i pysznie wyglonda
piegusssek 08.02.2014 16:17
boski! a jaka dekoracja!:)
aisoglam 26.01.2014 18:09
Kolorowy, fajnie udekorowany :)
halina17 26.01.2014 12:34
Dla dzieci na urodziny super.
Olga_SK 26.01.2014 11:08
Zachwycający! :)
monisia1977 26.01.2014 10:09
super wyglada
margaret 26.01.2014 09:55
ale fajny:)))
gotujebochce 26.01.2014 01:16
Moja chrześnica była w 7 niebie - to właśnie solenizantka;)
Magula 26.01.2014 00:54
Super torcik, solenizant musiał być zadowolony.
Mniam 26.01.2014 00:17
Masz rację :) jest przepiękny. Fajnie go udekorowałaś. Trochę fantazji, a efekt powalający.
gosia561 26.01.2014 00:02
cudowny torcik
gotujebochce 25.01.2014 23:42
Zapraszam na mojego bloga www.gotujebochce.blogspot.com
Iwusia 25.01.2014 23:35
dla każdego coś dobrego :)
smakołyk 25.01.2014 23:35
Cudeńko :)
Megg 25.01.2014 23:29
Prepiękny torcik!!! :-)
Małgorzata9 25.01.2014 23:27
wygląda bajecznie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak