Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kapuśniak na żeberkach

2.0
(6)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

żeberka 500 g
pomidor 1 szt
marchew 2 szt
pietruszka 1 szt
ziemniaki 5 szt
kiełbasa podwędzana 1 szt
pieprz 5 ziaren
ziele angielskie 4 ziarna
cebula 1 szt
czosnek 1 ząbek
kminek 0,5 łyżeczki
sól
majeranek
Liść laurowy suszony Prymat 1 szt
kapusta kiszona 400 g

Przepis i sposób przygotowania na: Kapuśniak na żeberkach

Kroki postępowania

1
1. Żeberka myjemy, dzielimy na mniejsze części. Solimy i wrzucamy do gorącej wody (żeberka miały być dodatkowym daniem, więc aby były soczyste wrzuciłem do gorącej wody).
2. Po ok. 30 minutach dodajemy starte na tarce warzywa: marchewkę i pietruszkę oraz pieprz, ziele angielskie i liść laurowy.
3. Na patelni szklimy cebulkę, następnie dodajemy pokrojoną w półksiężyce kiełbasę i podsmażone dodajemy do wywaru.
Krok 1 - Kapuśniak na żeberkach foto
2
4. Do całości dodajemy czosnek, pokrojoną drobniej kapustę kiszoną oraz pomidora.
5. Całość gotujemy ok. 30 minut. Wyjmujemy żeberka i kroimy w kosteczkę. Znów wrzucamy do garnka.
6. W tym samym czasie w drugim garnku gotujemy pokrojone w kosteczkę ziemniaki.
Krok 2 - Kapuśniak na żeberkach foto
3
7. Łączymy zupę z ziemniakami, przyprawiamy solą, pieprze, kminkiem i majerankiem.
8. Zupa najlepiej smakuje następnego dnia, ale nic nie zaszkodzi zjeść ją od razu.
Krok 3 - Kapuśniak na żeberkach foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Megg 25.01.2014 23:35
Smakowitymi kapuśniaczek

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak