Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kurczak po generalsku

3.0
(12)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Kurczak (cały ) 1 szt
Goździki całe Prymat 4 szt
piwo 1 but
zimniaki
marchew
cebula
pomidory
marynata
oliwa 2 łyżki
ocet winny 1 łyżeczka
sos sojowy 1 łyżeczka
sól, pieprz
papryka
tabasci
rozmaryn 2 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Kurczak po generalsku

Kroki postępowania

1
1. Dzień wcześniej szykujemy marynatę. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy w miseczce.
2. Kurczaka myjemy i dokładnie najlepiej przy pomocy pędzelka nacieramy go marynatą w środku i na zewnątrz.
3. Wkładamy do miski i zostawiamy na cała noc w lodówce.
Krok 1 - Kurczak po generalsku foto
2
4. Następnego dnia przy pomocy ciepłej wody pozbywamy się etykiety z piwa. Nadziewamy kurczaka na butelką, tak, aby szyjka butelki wyszła obok szyi kurczaka.

5. W znalezionym przepisie podobno piwo z butelki powinno wylatywać na kurczaka, ale polecam odlać trochę w szklankę i samemu co jakiś czas podczas pieczenia podlewać piwem z dodatkiem goździków.
6. Warzywa grubo kroimy i rozsypujemy na blachę dookoła kurczaka, polewamy oliwą i delikatnie solimy i pieprzymy. Jedynie pomidory zostawiamy na później.
Krok 2 - Kurczak po generalsku foto
3
7. Tak przygotowaną blachę wstawiamy do nagrzanego na 180 stopni piekarnika na 90 minut.
8. Co jakiś czas możemy polewać kurczaka piwem, a pół godziny przed końcem pieczenia dodajemy pomidory.
9. Całość, jak nam się pięknie zarumieni wyjmujemy, kroimy i podajemy razem z warzywami.
Krok 3 - Kurczak po generalsku foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

teresa18 26.01.2014 08:59
Bardzo Apetyczny
Pyszota 26.01.2014 01:01
wygląda bardzo apetycznie
Megg 26.01.2014 00:32
Przepyszny taki kurczaczek
iwi 26.01.2014 00:28
Przepyszne danie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak