Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto waniliowo-cytrynowe

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

miękkie masło 20 dag
mąka 2 szkl
cukier 1 szkl
jajko 3 szt
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
mleko 1/3 szkl
ekstrakt waniliowy 2 łyżki
sól 1 szczypta
cytryna 2 szt
cukier 6 łyżek
cukier puder

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto waniliowo-cytrynowe

Piekarnik rozgrzać do 180 stopni.Formę wysmarować masłem i wysypać tartą bułką. Cytryny wyszorować dokładnie pod gorącą wodą, wysuszyć , zetrzeć skórkę na drobnej tarce, starając się, by nie ścierać białej warstwy. Skórkę odłożyć na bok, z cytryn wycisnąć sok i go zostawić.
Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia.Masło utrzeć z cukrem na jednolitą masę. Dodać jajka, mleko, mąkę z proszkiem do pieczenia, ekstrakt waniliowy, sól oraz skórkę cytrynową. Dokładnie wymieszać, by nie było grudek.Masę przelać do formy i wstawić do piekarnika na 45-50 minut.
Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika i odstawić na 10 minut. Delikatnie wyjąć z formy.
SYROP:
Do rondelka wlać sok cytrynowy, dodać 6 łyżek cukru, wymieszać i doprowadzić do wrzenia. Gotować na średnim ogniu cały czas mieszając przez 4-5 minut.
W ciepłym cieście zrobić patyczkiem kilkanaście dziurek o głębokości 3/4 ciasta. Łyżką nasączać je gorącym syropem. Odstawić do całkowitego wystygnięcia. Posypać cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Klausia 10.03.2014 11:15
dobre ciacho! :)
karolina1869 15.02.2014 11:50
proste i pewnie smaczne
klaudiaw 26.01.2014 14:46
Prościutkie i na pewno przepyszne! (;

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak