Przepis i sposób przygotowania na: Pierogi z kapustą i grzybami leśnymi
Grzyby leśne suszone zalewamy wrzątkiem i pozostawiamy na kilka minut aż nasiąkną, następnie siekamy, kapustę kiszoną płuczemy i też siekamy na drobno, cebulę posiekaną podsmażamy na patelni dodajemy naszą kapustę i grzybki, chwilę podsmażamy, potem dodajemy trochę wywaru z grzybów i dusimy pod przykryciem kilka minut,a potem odkrywamy iczekamy aż woda wyparuje.Doprawiamy solą i pieprzem
Rozwałkujemy ciasto na grubość 2-3mm, podsypujemy mąka, żeby nie kleiło się do stolnicy i do wałka. Następnie wykrawamy kółka o średnicy ok. 8cm :) Nakładać farsz (jak ostygnie) na środek kółka i zaklejamy palcami lub przyciskamy widelcem. Gotowe pierogi układamy na obsypanej mąką paterze
Przygotowujemy garnek z wrzącą wodą. Wkładamy pierogi (po mału, żeby woda nie obniżyła swojej temperatury) i gotujemy ok.5 minut od wypłynięcia pierogów na powierzchnię.
Pierogi wyjmujemy z wody posypujemy podsmażoną cebulką i gotowe :)