Przepis i sposób przygotowania na: Udka pieczone z ziemniakami pieczonymi polanymi sosem czosnkowym
Wieczorem dzień prędzej, udka wymoczyć w wodzie, osączyć na sicie, posolić ale nie przesadzić, posypać przyprawą złocistą do kurczaka i włożyć do miski, przykryć i wstawić na noc do lodówki. Ziemniaki obrać, lekko obgotować, wystudzić i pokroić na ósemki,włożyć blachę, posypać solą i przyprawą do ziemniaków, pokropić delikatnie olejem. Udka włożyć na ruszt i piec około 30 minut termoobieg( temperatura 180 - 200) na jednej stronie, przewrócić na drugą, wstawić blachę z ziemniakami. Oczywiście zawsze sprawdzam czy odpowiednio się zrumieniły. W trakcie pieczenia przygotowuję sos czosnkowy. Pokroić czosnek, posypać sola, rozetrzeć , majonez połączyć z jogurtem (ewentualnie może być kwaśna śmietana) i czosnkiem i wszystko wymieszać. Po upieczeniu wykładam udko i ziemniaki na talerz, ziemniaki polewam sosem czosnkowy i podaję z papryką konserwową własnej roboty.
SMACZNEGO!!!