Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Udka pieczone z ziemniakami pieczonymi polanymi sosem czosnkowym

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

udka kurczaka 5 sztuk
sól
Przyprawa do kurczaka złocista skórka Prymat
ziemniaki 1 kg
olej rzepakowy
majonez
czosnek
sól
pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: Udka pieczone z ziemniakami pieczonymi polanymi sosem czosnkowym

WYKONANIE:

Wieczorem dzień prędzej, udka wymoczyć w wodzie, osączyć na sicie, posolić ale nie przesadzić, posypać przyprawą złocistą do kurczaka i włożyć do miski, przykryć i wstawić na noc do lodówki. Ziemniaki obrać, lekko obgotować, wystudzić i pokroić na ósemki,włożyć blachę, posypać solą i przyprawą do ziemniaków, pokropić delikatnie olejem. Udka włożyć na ruszt i piec około 30 minut termoobieg( temperatura 180 - 200) na jednej stronie, przewrócić na drugą, wstawić blachę z ziemniakami. Oczywiście zawsze sprawdzam czy odpowiednio się zrumieniły. W trakcie pieczenia przygotowuję sos czosnkowy. Pokroić czosnek, posypać sola, rozetrzeć , majonez połączyć z jogurtem (ewentualnie może być kwaśna śmietana) i czosnkiem i wszystko wymieszać. Po upieczeniu wykładam udko i ziemniaki na talerz, ziemniaki polewam sosem czosnkowy i podaję z papryką konserwową własnej roboty.

SMACZNEGO!!!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Jagódka77 27.04.2014 13:28
smacznie wygląda i pewnie tak wygląda
dorrota 19.04.2014 12:22
bardzo apetycznie wygląda
jola1512 26.01.2014 19:10
ależ to musi być pyszne
Aleksandra/Olcia 26.01.2014 19:06
tez często tak robię
krystyna330 26.01.2014 18:57
ale pyszności:-)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak