Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

farsz do pierogów z mięsem, kapustą i grzybami

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mięso wieprzowe 0,5 kg
marchew 2
ziele angielskie 5
Liść laurowy suszony Prymat 4
grzyby świeże 0,5 kg
kapusta kiszona 0,5 kg
cebula 2 duże
słonina ze skórą mielona 20 dkg
sól do smaku
pieprz czarny

Przepis i sposób przygotowania na: farsz do pierogów z mięsem, kapustą i grzybami

Mięso, marchew(obrana) z dodatkiem liści laurowych i ziela angielskiego gotujemy do miękkości, ma się prawie rozpadać(może być np z łopatki). Grzyby gotujemy w oddzielnym garnku do miękkości,zmieniając kilka razy wodę. Odlewamy wodę i przestudzamy. Kapustę również gotujemy do miękkości, wcześniej drobno siekając. Gdy się ugotuje, wodę odcedzamy, a kapustę mocno wyciskamy, żeby nie miała za dużo wilgoci. Słoninę i cebulkę(może być pokrojona niedbale) lekko przesmażamy na patelni do wytopienia się tłuszczu, nie doprowadzamy do zbytniego zbrązowienia. Mięso dzielimy na mniejsze porcje i mielimy w maszynce, grzyby, słoninkę z cebulką(tłuszcz ma trafić do farszu) i marchew również. Dodajemy kapustę posiekaną, solimy, pieprzymy dość sporo i mieszamy farsz. Gdy nie jest wystarczająco gładki, możemy dolać troszkę wywaru z gotowania się mięsa. Może to być farsz do pierogów, czy krokietów. Możemy również robić z tego paszteciki z ciasta francuskiego.

* Grzybów używamy świeżych leśnych, lub mrożonych, ewentualnie mogą być pieczarki,wtedy tylko je lekko przegotowujemy, żeby zmniejszyły swoją objętość.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak