Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Szpinakowo-pomidorowa tarta

4.0
(25)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto:
mąka 250 gram
żółtko jajek 2 sztuki
woda 2 łyzki
Sól ziołowa jodowana Prymat 0,5 łyżeczki
margaryna 0,5 kostki
proszek do pieczenia 1/4 łyżeczki
Nadzienie:
cebula 1 sztuka
Świeże liście szpinaku 400 gram
ser feta 100 gram
pieprz
jajko 1 sztuka
kwaśna śmietana 1 łyżka
pomidor 3-4 sztuki
olej do smażenia
DODATKOWO:
bazylia świeża do dekoracji

Przepis i sposób przygotowania na: Szpinakowo-pomidorowa tarta

Kroki postępowania

1
CIASTO: Mąkę przekładamy do miski. Dokładamy pozostałe składniki i zagniatamy ciasto. Gotowe schładzamy około 30 minut. Po tym czasie ciastem wykładamy dno formy na tarte.

Między czasie gdy ciasto się schładza przygotowujemy nadzienie.
NADZIENIE:
Cebulę kroimy w kostkę i rumienimy na oleju
Krok 1 - Szpinakowo-pomidorowa tarta foto
2
Płukamy szpinak
Krok 2 - Szpinakowo-pomidorowa tarta foto
3
Do gotowej cebuli dokładamy szpinak. Razem ogrzewamy całość do momentu jak szpinak straci na objętości i będzie miękki. Doprawiamy pieprzem do smaku. Zdejmujemy z ognia.
Krok 3 - Szpinakowo-pomidorowa tarta foto
4
Ser feta kroimy w kostkę. Połowę dokładamy do szpinaku i razem mieszamy , by się rozpuścił. Drugą połowę odkładamy do posypania po wierzchu tarty.

Do tak przygotowanego szpinaku dokładamy jajko oraz śmietanę.
Krok 4 - Szpinakowo-pomidorowa tarta foto
5
Masę wykładamy na wyłożone ciasto kruche.
Krok 5 - Szpinakowo-pomidorowa tarta foto
6
Pomidory kroimy w plasterki i układamy wokół tarty na masie szpinakowej, tak by poszczególne plasterki zazębiały się.
Krok 6 - Szpinakowo-pomidorowa tarta foto
7
Całość posypujemy kostkami fety.
Tarte pieczemy około 40 minut w 180°C.
Krok 7 - Szpinakowo-pomidorowa tarta foto
8
Tarte podajemy na ciepło lub zimno. Dekorujemy ją pokrojonymi listkami bazylii.

Tarta pyszna i niezawodna. Można ją także przygotować z mrożonego szpinaku. Smakowała wszystkim. Jest dowodem, że danie bezmięsne może być równie smaczne.
Krok 8 - Szpinakowo-pomidorowa tarta foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 18.02.2014 21:54
Smacznie wygląda.
Olga_SK 27.01.2014 19:02
Pięknie wygląda :) A smaki - moje ulubione!
Monika-twin 27.01.2014 18:13
Rewelacja.ale bym sobie zjadła!
Łucja 27.01.2014 17:05
wygląda przepysznie :)
Kuchenka 27.01.2014 15:58
podoba mi się :)
Christopher 27.01.2014 15:08
Bardzo smaczna tarta.
2milutka 27.01.2014 14:55
apetyczna ...:)
Rumianek258 27.01.2014 14:52
Smaczna tarta!
Ola1984 27.01.2014 14:49
Pyszna tarta :) Oj zjadłabym kawałek :)
brioszka 27.01.2014 14:41
pyszności!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak