Przepis i sposób przygotowania na: Lasagne z mięsno-warzywnym farszem
Kroki postępowania
Rozpuścić 2 łyżki masła w rondelku.
Dodać 2 łyzki mąki i rozbić trzepaczką aż do uzyskania jednolitej masy, tak aby nie było grudek.
Zdjąć z ognia.
Powoli dolewać mleko cały czas mieszając.
Przyprawić solą, pieprzem, gałką muszkatołową, Vegetą.
Na koniec dodać łyżeczkę soku z cytryny i szczyptę cukru.
Zagotować ciągle mieszając.
Przestudzić.
Dodać żółtko jajka.
Na rozgrzanym oleju podsmarzyć posiekaną w kostkę cebulkę i wyciśniety czosnek.
Do tego dodać mięso i podsmażyć. Następnie do farszu dodać pokrojone w słupki kawałki selera i marchewki, oraz obrane ze skórki i pokrojone w średnie kawałeczki pomidory, dusić do miękkości. Kolejnie dodać puszkę pomidorów oraz posypać szczypiorkiem i pietruszką oraz doprawić wszystko do smaku.
Starkować ser żółty.
Blaszkę lub naczynie żaroodporne wysmarowć masłem. Nastepnie układać warstwami:
- warstwa beszamelu - około 1/2 cm.
- warstwa makaronu.
- warstwa mięsa.
- warstwa sera żółtego.
- warstwa beszamelu.
- warstwa makaronu.
- warstwa mięsa.
- warstwa sera żółtego.
Powtarzać do wykończenia składników. Mi zazwyczaj wychodzą 3-4 warstwy. Na końcu powinien znaleźć się ser żółty.