Przepis i sposób przygotowania na: Zapiekanka hawajska
2. Na głębokiej patelni rozgrzać 3 łyżki oleju i dusić pory 3 minuty stale mieszając. Posypać solą, grubo mielonym pieprzem oraz tartą gałką muszkatołową. Następnie przełożyć do żaroodpornego naczynia, tak aby utworzyły dość grubą warstwę.
3. Jajka rozmącić w śmietanie, polać pory. Żaroodporne naczynie wstawić do dobrze nagrzanego piekarnika. Zapiekać spód 10 minut w temp. 200℃.
4. W tym czasie przygotować pozostałe składniki zapiekanki. Plastry szynki i sera pokroić na ćwiartki. Ananasy dobrze osączyć na sitku (syrop zlać do drugiego naczynia i wykorzystać do innych celów), pokroić krążki na połówki. W opiekaczu zrumienić kromki pieczywa, pokroić w kostkę.
5. Na lekko podpieczonych porach rozłożyć szynkę, ananasy i grzanki. Przykryć kawałkami żółtego sera, posypać białym pieprzem. Ponownie wstawić do piekarnika, zapiekać w tej samej temperaturze jeszcze około 30 minut. Zapiekankę podawać bezpośrednio po przygotowaniu.