Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Cordon bleu z szynką i serem

2.0
(2)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

sznycle wieprzowe 4
pieczarki 80 dag
gotowana szynka 4 plasterki
gouda 4 plasterki
jajko 1
Bułka tarta klasyczna Prymat 5 łyżek
masło lub margaryna 4 łyżki
mąka 2 łyżki
śmietana kremówka 1 łyżka
natka pietruszki 1/2 pęczka
szczypiorek 1/2 pęczka
sól
pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: Cordon bleu z szynką i serem

1. Sznycle dobrze umyć, osuszyć. Każdy obłożyć plasterkiem sera i szynki, złożyć, lekko docisnąć. Na talerzyku zmieszać mąkę z solą i pieprzem. Jajko rozbełtać w śmietanie.
2. Sznycle obtaczać najpierw w mące, potem w jajku i na koniec w bułce. Pieczarki oczyścić, umyć i pokroić na połówki.
3. Masło lub margarynę rozgrzać na patelni, po czym usmażyć kotlety (po 3-4 minuty z każdej strony). Zdjąć z patelni i zabezpieczyć przed wystygnięciem. Na tym samym tłuszczu smażyć pieczarki 8 minut na złoto-brązowo.
4. Natkę i szczypiorek opłukać pod bieżącą wodą, osuszyć i posiekać. Zieleninę wsypać do pieczarek. Grzyby doprawić do smaku solą i pieprzem.
5. Cordon bleu przełożyć na talerze, dodać pieczarki. Udekorować natką pietruszki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ZEWA 05.02.2014 12:34
http://kuchniapodwulkanem-anthony.blogspot.com/2011/11/cordon-bleu-czyli-kotlet-drobiowy-z.html
Agata3 05.02.2014 12:04
bardzo smaczne, polecam :)
Milka100 05.02.2014 10:38
super kotleciki
krystyna330 05.02.2014 10:35
ale pyszności mniam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak