Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

W-Z z bitą śmietaną

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajek 7 szt
mąka 5 łyżek
kakao 2/3 szkl
cukier 1 szkl
proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki
śmietana 30% 1 litr
cukier puder 1/3 szkl
Żelatyna wieprzowa Prymat 2 łyżki
powidła śliwkowe 1/2 słoik
wisienki kandyzowane
syrop brzoskwiniowy 8-9 łyżek
polewa czekoladowa 1 opak

Przepis i sposób przygotowania na: W-Z z bitą śmietaną

Ciasto: Oddzielić żółtka od białek. Białka ubijamy do momentu, aż się spienią ( nie ubijamy do sztywnej piany). Do spienionych białek dodajemy po łyżce cukru. Następnie dodajemy żółtka – cały czas miksujemy. Dodajemy wymieszane kakao z mąką i proszkiem do pieczenia ( powoli wsypujemy) – miksujemy przez chwilę mikserem na najniższych obrotach. Ciasto przelewamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok 30 minut w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu zostawiamy do wystudzenia. Gotowe ciasto przekrawamy na 2 placki.

Dolny blat skrapiamy syropem z brzoskwiń ( można użyć czegoś innego do nasączenia). Następnie dolny blat smarujemy powidłem śliwkowym.

Śmietana: Do 6 łyżek ciepłej wody wsypujemy 2 łyżki żelatyny – przez chwilę mieszamy i odstawiamy na ok 10 minut. Następnie do tej żelatyny dodajemy 6 łyżek wody i na wolnym ogniu podgrzewamy ciągle mieszając, do momentu aż nam się rozpuści żelatyna.

Śmietanę ubijamy dodając do niej po łyżce cukru pudru.

Do wystudzonej żelatyny dodajemy łyżkę bitej śmietany – powoli mieszamy i znów kolejna łyżka śmietany ( czynność powtarzamy kilka razy). Dopiero taką żelatynę dodajemy do bitej śmietany i przez chwilkę ( ok. 15 sekund) na najniższych obrotach mikserem mieszamy.( Bardzo krótko to robimy tylko żeby nam się składniki dobrze połączyły). Tak przygotowaną śmietankę wykładamy na ciasto ( ok 4 -5 łyżek zostawiamy do dekoracji). Następnie przykrywamy drugim blatem ciasta. Górny blat skrapiamy syropem z brzoskwiń. Gotowe ciasto polewamy polewą( ja posmarowałam nutellą). Pozostałą śmietanę przekładamy do rękawa cukierniczego, dekorujemy ciasto robiąc rozetki na każdą rozetkę kładziemy wisienkę.

Smacznego!!!!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

agnieszka214 13.02.2014 10:09
poprostu smacznie
iziona 06.02.2014 07:55
Według mnie to jedno z najlepszych ciast jakie kiedyś wymyślono
Barbara13 05.02.2014 21:24
mniam mniam pyszności :)
Cranberry 05.02.2014 18:45
pyszne ciacho :)
DorotaZ 05.02.2014 18:42
Smakowicie wygląda:)
Adamorek 05.02.2014 18:40
doskonałe ciacho
kasienka23 05.02.2014 18:14
uwielbiam to ciasto!
Jusiaa 05.02.2014 18:10
Pyszne :)
xbasiax 05.02.2014 18:02
tuczące to ciasto ale bardzo dobre

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak