Przepis i sposób przygotowania na: W-Z z bitą śmietaną
Dolny blat skrapiamy syropem z brzoskwiń ( można użyć czegoś innego do nasączenia). Następnie dolny blat smarujemy powidłem śliwkowym.
Śmietana: Do 6 łyżek ciepłej wody wsypujemy 2 łyżki żelatyny – przez chwilę mieszamy i odstawiamy na ok 10 minut. Następnie do tej żelatyny dodajemy 6 łyżek wody i na wolnym ogniu podgrzewamy ciągle mieszając, do momentu aż nam się rozpuści żelatyna.
Śmietanę ubijamy dodając do niej po łyżce cukru pudru.
Do wystudzonej żelatyny dodajemy łyżkę bitej śmietany – powoli mieszamy i znów kolejna łyżka śmietany ( czynność powtarzamy kilka razy). Dopiero taką żelatynę dodajemy do bitej śmietany i przez chwilkę ( ok. 15 sekund) na najniższych obrotach mikserem mieszamy.( Bardzo krótko to robimy tylko żeby nam się składniki dobrze połączyły). Tak przygotowaną śmietankę wykładamy na ciasto ( ok 4 -5 łyżek zostawiamy do dekoracji). Następnie przykrywamy drugim blatem ciasta. Górny blat skrapiamy syropem z brzoskwiń. Gotowe ciasto polewamy polewą( ja posmarowałam nutellą). Pozostałą śmietanę przekładamy do rękawa cukierniczego, dekorujemy ciasto robiąc rozetki na każdą rozetkę kładziemy wisienkę.
Smacznego!!!!