Przepis i sposób przygotowania na: Pulpeciki w sosie pomidorowym
Do mięsa mielonego dodać kapustę, kaszę, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, wbić jajko, doprawić solą, pieprzem, przyprawą typu Kucharek i ewentualnie innymi ulubionymi przyprawami ( np. do wieprzowiny ). Dobrze wyrobić masę mięsną.
Uformować nieduże kotleciki. Na patelni rozgrzać olej. Kotleciki obsmażyć z obu stron na rumiano. Przełożyć do większego garnka i zalać gorącą wodą tak, aby były zakryte. Wrzucić listek laurowy, 2 - 3 ziarenka ziela angielskiego oraz kilka ziaren pieprzu czarnego. Posolić lekko, ewentualnie wsypać trochę przyprawy Kucharek. Przykryć i dusić około pół godziny.
Ugotowane pulpeciki wyjąć i zrobić sos. Ja robię sos w ten sposób, że kilka łyżeczek koncentratu pomidorowego przesmażam na patelni ( jeśli jest bardzo gęsty to dodaję na patelnię trochę wody aby go rozrzedzić ), następnie daję to do wody, w której gotowały się pulpety i zagęszczam mąką. Doprawiam solą, pieprzem i odrobiną cukru. Czasem do takiego sosu daję też poza koncentratem pomidory z puszki. Do sosu na koniec można również dodać łyżkę śmietany.
Pulpeciki włożyć do gotowego sosu. Podawać z ziemniakami, makaronem lub ryżem.
Smacznego :)