Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pyszny chlebek na drożdżach

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

woda letnia 300 ml
mleko letnie 150 ml
masło roztopione 2,5 dkg
sól 2 łyżeczki
cukier 1 łyżeczka
drożdże suche 1 saszetka
mąka pszenna 50 dkg
mąka razowa z ziarnami 20 dkg

Przepis i sposób przygotowania na: Pyszny chlebek na drożdżach

W dużej misce mieszamy mąkę z solą i masłem.Dosypujemy drożdże i cukier a następnie dolewamy wodę i mleko.

Wyrabiamy ciasto aż będzie gładkie i elastyczne ( ciasto wychodzi dość rzadkie ale staramy się nie dosypywać mąki)

Przykrywamy ciasto ściereczą i odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.

Po wyrośnięciu uderzamy w ciasto 2 razy pięścią ( odgazowujemy je),lekko wyrabiamy i formujemy z ciasta owalny bochenek.

Układamy bochenek na blaszkę opruszoną mąką,przykrywamy ściereczką i odstawiamy do podrośnięcia na 30min.

Po podrośnięciu nacinamy bocheneczek ostrym nożem w kilku miejscach.( zdjęcie nr 2)
Chleb pieczemy w piekarniku nagrzanym do 230°C przez 10 min. a następnie redukujemy temperaturę do 200°C i pieczemy jeszcze 20-25 min.

Po upieczeniu studzimy na kratce.

Smacznego :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Barbara13 08.02.2014 20:32
MagdaXXX mój Móż gdy go zobaczył to pytał gdzie taki kupiłam hehehe,bardzo prosto się go robi a wygląda i smakuje naprawdę świetnie :)
olla85 06.02.2014 11:56
A ja właśnie dzisiaj bardzo podobny robię :)) Z tym, że ja pierwszy raz, ciekawe co mi z tego wyjdzie :)
MagdaXXX 06.02.2014 11:56
wygląda jak ze sklepu
patryska76 06.02.2014 10:55
Nie ma jak domowy chlebuś ;-)
Romanowka 06.02.2014 10:49
wygląda znakomicie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak