Przepis i sposób przygotowania na: Pyszny chlebek na drożdżach
Wyrabiamy ciasto aż będzie gładkie i elastyczne ( ciasto wychodzi dość rzadkie ale staramy się nie dosypywać mąki)
Przykrywamy ciasto ściereczą i odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.
Po wyrośnięciu uderzamy w ciasto 2 razy pięścią ( odgazowujemy je),lekko wyrabiamy i formujemy z ciasta owalny bochenek.
Układamy bochenek na blaszkę opruszoną mąką,przykrywamy ściereczką i odstawiamy do podrośnięcia na 30min.
Po podrośnięciu nacinamy bocheneczek ostrym nożem w kilku miejscach.( zdjęcie nr 2)
Chleb pieczemy w piekarniku nagrzanym do 230°C przez 10 min. a następnie redukujemy temperaturę do 200°C i pieczemy jeszcze 20-25 min.
Po upieczeniu studzimy na kratce.
Smacznego :)