Przepis i sposób przygotowania na: Pizza z salami, pieczarkami, papryką i podwójnym serem
Pieczarki kroimy wraz z nóżkami w plasterki i przesmażamy na łyżce oleju, delikatnie przyprawiamy solą i pieprzem.
Paprykę oczyszczamy z gniazd nasiennych, myjemy i kroimy w paseczki, przesmażamy ok. 2 minut na łyżce oleju, tak aby pozostała na wpół twarda, delikatnie przyprawiamy solą, pieprzem i ewentualnie mieloną papryką.
Ser ścieramy na tarce o dużych otworach.
Drożdże rozkruszamy do miseczki, dodajemy cukier oraz trochę ciepłej wody, mieszamy i odstawiamy na około 10 minut żeby drożdże zaczęły pracować.
Mąkę przesiewamy do dużej miski (najlepiej drewnianej), dodajemy sól, zioła prowansalskie oraz gałkę muszkatołową, dolewamy drożdże, olej oraz resztę ciepłej wody. Wyrabiamy ciasto przez około 10 minut aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Formujemy kulę, wierzch lekko posypujemy mąką, przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na około 40-50 minut aż podwoi swoją objętość.
Wyrośnięte ciasto dzielimy na 2 równe części, każdą z nich formujemy na duże placki.
Jeśli chcemy, aby pizze były na grubszym cieście, to odstawiamy na około 10 minut do podrośnięcia.
Przygotowujemy sos pomidorowy: do miseczki dodajemy przecier pomidorowy, sól, cukier, zioła, szczyptę pieprzu oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Dokładnie mieszamy by składniki się połączyły. Gotowym sosem smarujemy spody do pizzy.
Blaty pizzy układamy na dużych blachach z piekarnika, wyłożonymi papierem do pieczenia.
Smarujemy sosem, posypujemy częścią żółtego sera i obkładamy salami, cebulą, pieczarkami, papryką, resztą żółtego sera i posypujemy ziołami prowansalskimi.
Wstawiamy do gorącego piekarnika nagrzanego do temperatury 200°C i pieczemy około 15-20 minut.
Smacznego!