Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zupa krem z porów

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

por 50 dag
masło 1 łyżeczka
wywar warzywny 1 l
mąka 1 łyżka
masło 1 łyżka
mleko 1 szklanka
żółtko jajek 2
pieprz do smaku
sól do smaku
tymianek do smaku
grzanki

Przepis i sposób przygotowania na: Zupa krem z porów

Pory umyć starannie, przecinając wzdłuż na pół i płucząc listek po listku. Pokrajać następnie na kawałki, podlać w garnku niewielką ilością wrzątku., dodać masło i dusić pod przykryciem ok. 20 minut.
Miękkie pory włożyć do wywaru. Następnie zupę zmiksować, dodać mleko z mąką i mieszając-zagotować. Następnie zupę zaciągnąć żółtkami (utrzeć je w filiżance, dodać odrobinę zupy, wymieszać, wlać do reszty zupy) i mieszając utrzymywać na niewielkim ogniu, aż nieco zgęstnieje, lecz nie zagotuje się.
Zupę przyprawić do smaku solą, pieprzem i tymiankiem.
Podawać z grzankami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gosia1988 14.02.2014 20:53
lubię taką :)
IlonaAlbertos 06.02.2014 20:43
Musi być pyszny.
Adamorek 01.02.2014 19:18
doskonały z grzankami
Iwa27 01.02.2014 18:54
mmm pysznie
Kuchenka 01.02.2014 16:07
bardzo fajne :)
Noruas 01.02.2014 15:03
Lubię zupy kremy, ale porowej jeszcze nie jadłam.
Ania321 01.02.2014 14:50
robię podobną i bardzo lubię :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak