Przepis i sposób przygotowania na: Drożdżowe trójkąty z jabłkami
Kroki postępowania
Mleko pogrzać. Margarynę roztopić i ostudzić. Do miski przesiać mąkę, dodać drożdże, cukier oraz sól. Wymieszać suche składniki.
Wlać margarynę i znów wymieszać. Stopniowo dodawać mleko i wyrabiać ciasto aż będzie elastyczne i gładkie i będzie odchodzić od ręki. Przelożyć do miski wysypanej mąką, i gorę też posypać mąką. Przykryć i odłożyć do wyrośniecie na około godzinę, półtorej aż podwoi swoją objętość.
Jabłka umyć, osuszyć i obrać. Wykroić gniazda nasienne i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Przełożyć do garnka. Dodać wyciśnięty sok z pomarańczy. Następnie łyżeczką wydłubać miąższ i także dodać do garnka. Postawić na ogień i prażyć jabłka.
Wyrośnięte ciasto ponownie krótko wyrobić i kilka razu uderzyć nim o blat stołu. Uformować kulę i podzielić na 4 części. Każdą rozwałkować na grubość około 4 mm i pokroić na kwadraty.
Na środek każdego kwadratu nałożyć łyżeczkę jabłek i zlepić po przekątnej tworząc trójkąt. Czynność powtarzać do wyczerpania jabłek. Gdy to nastąpi resztę trójkątów nadziać nutellą.
Do miseczki wlać ciepłą wodę, dodać syrop klonowy i dobrze wymieszać. Mieszanką posmarować każdy trójkąt. Piekarnik rozgrzać do 190 st i piec około 12-15 minut do zrumienienia. Ostudzić na kratce