Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto jabłkowo - wiśniowe z kruszonką

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 4 szkl
cukier 1,5 szkl
jaj 5
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
masło 200 g
kakao 1 łyżka
dżem wiśniowy 400 g
budyń śmietankowy
jabłko kwaśne 2 kilka szt.

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto jabłkowo - wiśniowe z kruszonką

Kroki postępowania

1
Mąkę przesiać z proszkiem. Białka oddzielić od żółtek i wlać do miski.
Żółtka dodać do mąki. Nastepnie dodać 1/2 szkl cukru i masło.
Wyrobić kruszonkę.
Krok 1 - Ciasto jabłkowo - wiśniowe z kruszonką foto
2
Kruszonkę podzielić na pół i jedną połowę jeszcze raz na pół i do jednej dodać kakao i wyrobić.
Większą część ciasta rozsypać na blachę wysmarowaną masłem i wyłożoną papierem do pieczenia.
Krok 2 - Ciasto jabłkowo - wiśniowe z kruszonką foto
3
Na kruszonkę wyłożyć obrane i starte na grubej tarce jabłka.
Krok 3 - Ciasto jabłkowo - wiśniowe z kruszonką foto
4
Na jabłka wyłożyć dżem wiśniowy. Nie trzeba tego robić równomiernie.
Krok 4 - Ciasto jabłkowo - wiśniowe z kruszonką foto
5
Na dżem rozkruszyć jasną część ciasta, na to pianę ubitą z resztą cukru i budyniem. Następnie rozkruszyć ciemną część ciasta.
Krok 5 - Ciasto jabłkowo - wiśniowe z kruszonką foto
6
Piec 50 min w temp 180 st.
Ciasto studzić w uchylonym piekarniku.
Krok 6 - Ciasto jabłkowo - wiśniowe z kruszonką foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

olkaaa 17.02.2014 08:06
chętnie spróbuję
as28 02.02.2014 16:15
mniam mniam
mitek111 02.02.2014 15:50
napewno wybornie smakuje

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak