Przepis i sposób przygotowania na: Szał(w)iowy bakłażan na makaronie ryżowym
Schab skroić na jak najcieńsze plastry, posypać grubo zmielonym pieprzem i solą i przysmażyć na patelni z łyżką oliwy.
Makaron ryżowy zalać wrzątkiem, po 3 minutach odcedzić i posiekać.
Do garnka wlać 1/2 szkl. mleka, dodać pokrojonego w kosteczkę bakłażana i ser. Gotować ok. 5 minut, łyżkę sosu odłożyć, po czym dodać posiekaną szałwię i makaron. Gotować chwilę, aż makaron wchłonie sos. Na talerz wyłożyć usmażone plastry schabu, na nie położyć makaron i przykryć smażonym bakłażanem. Bakłażany polać odłożoną łyżką sosu, posypać startym serem, pieprzem i udekorować listkiem szałwii.
* - Zdjęcie robiłam ja!
* - Aha! Ten przepis pozwolił mi wygrać garnek w pewnym serwisie;) Trzeba spróbować to danie!:)