Przepis i sposób przygotowania na: Karkówka z sosem czosnkowym
Marynata:
Olej mieszamy z ketchupem, czosnkiem i bazylią.
Następnie marynatę przelewamy do naczynia, w którym będzie się piekło mięso.
Do marynaty wkładamy karczek i dokładnie obtaczamy.
Wkładamy do lodówki na min 24 godz.
Po tym czasie mięso doprawiamy wegetą (ja dałam taką domową, ze zmielonych suszonych warzyw), pieprzem, liście układamy na wierzchu, ziele wciskamy w mięso.
Pieczemy (razem z marynatą) pod przykryciem około 45 min.
Następnie odkrywamy naczynie i pieczemy jeszcze około 20 min lub do momentu, aż mięso będzie miękkie.
Kroimy na grube plastry po wystudzeniu i układamy na patelni. Zalewamy sosem powstałym z marynaty i pieczenia.
Patelnię przykrywamy i podgrzewamy mięso.
Sos:
Majonez mieszamy z czosnkiem i dodajemy ciepły (nie gorący) sos z mięsa do uzyskania odpowiedniej konsystencji.
Sosu nie trzeba już niczym doprawiać.
Plastry mięsa układamy na talerzu i polewamy sosem czosnkowym.
1. Mięso i sos możemy też oczywiście wykorzystać do chlebka.
2. Mięso możemy również marynować pokrojone w plastry - wtedy świetnie nadaje się na grilla