Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Racuszki jabłkowe na kefirze i drożdżach

3.0
(15)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

kefir 600 ml
mąka tortowa 200 g
mąka kukurydziana 50 g
cukier 50 g
cukier waniliowy 1-2 łyżki
budyń waniliowy 1 op.
jajko 3 duże
drożdże 30 g
sól duża szczypta
jabłka 1/2 kg
olej rzepakowy
masło klarowane

Przepis i sposób przygotowania na: Racuszki jabłkowe na kefirze i drożdżach

Kroki postępowania

1
Kefir wlać do dużej miski i pozostawić w temperaturze pokojowej, aż się ogrzeje. Dodać drożdże, sól i cukier waniliowy - wymieszać do rozpuszczenia.
Krok 1 - Racuszki jabłkowe na kefirze i drożdżach foto
2
Dodać jajka, cukier, mąkę tortową oraz kukurydzianą oraz sypki budyń waniliowy - wymieszać na gładkie ciasto. Miskę nakryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do czasu, aż ciasto znacząco urośnie.
Krok 2 - Racuszki jabłkowe na kefirze i drożdżach foto
3
Do wyrośniętego ciasta dodać jabłka pokrojone w kostkę dowolnej wielkości i dokładnie wymieszać - pozostawić jeszcze na 15-20 minut w ciepłym miejscu.
Krok 3 - Racuszki jabłkowe na kefirze i drożdżach foto
4
Na średnio rozgrzanej patelni stopić 1-2 łyżeczki masła klarowanego, podlać niewielką ilością oleju. Kłaść łyżką spore porcje ciasta, smażyć do zrumienienia i odrócić, aby się dosmażyły.

Serwować z ulubionymi dodatkami - twarożek, mus lub jogurt owocowy, miód, syrop klonowy, sos czekoladowy, cukier puder.
Krok 4 - Racuszki jabłkowe na kefirze i drożdżach foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Monia 03.02.2014 14:39
Pycha! Muszę zrobić :)
mysza75 03.02.2014 13:52
pyszne placuszki
Ania321 03.02.2014 13:02
pyszne racuszki :)
sylwia_mc 03.02.2014 12:32
smaczniutkie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak