Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chleb pszenny na maślance i drożdżach

3.0
(11)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka tortowa 2,5 kubka
maślanka 1 kubek
sól 1 łyżeczka
cukier 1 łyżeczka
jajko 1 duże
drożdże suche 1 op.

Przepis i sposób przygotowania na: Chleb pszenny na maślance i drożdżach

Kroki postępowania

1
Odmierzyć wszystkie składniki - ja używałam kubka o pojemności 400ml.

W dużej misce połączyć mąkę, suche drożdże, cukier i sól. Wymieszać, a następniei wlać maślankę i wbić jajko.
Krok 1 - Chleb pszenny na maślance i drożdżach foto
2
Wszystko zagnieść szybko na jednolite ciasto, które powinno lepić się do rąk. Miskę nakryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu na 70-90 minut.
Krok 2 - Chleb pszenny na maślance i drożdżach foto
3
Wyrośnięte ciasto podsypać mąką i zagniatać przez chwilę, aby je odgazować.
Krok 3 - Chleb pszenny na maślance i drożdżach foto
4
Z ciasta uformować dwa wałeczki, przełożyć do małych keksówek posmarowanym olejem i posypanych otrębami lub ziarenkami.
Krok 4 - Chleb pszenny na maślance i drożdżach foto
5
Nakryć ściereczką i ponownie pozostawić w ciepłym miejscu na 45 minut, aby chlebek ładnie wyrósł.
Krok 5 - Chleb pszenny na maślance i drożdżach foto
6
Przed pieczeniem posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać sezamem, lnem ub otrębami - włożyć do piekarnika nagrzanego do 190*C i piec 30 minut.
Krok 6 - Chleb pszenny na maślance i drożdżach foto
7
Upieczone gorące bochenki wyjąć z foremek, położyć na kratce i pozostawić do ostygnięcia w uchylonym nagrzanym piekarniku.
Krok 7 - Chleb pszenny na maślance i drożdżach foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Habibi 15.02.2014 11:04
Aż byłam zdziwiona, że nawet 4 dni po upieczeniu był miękki :) Podejrzewam, że miała na to wpływ nie tylko maślanka, ale i fakt, że nie był długo i mozolnie zagniatany - wtedy gluten zawarty w mące uaktywnia się i ciasto staje się twardsze i bardziej suche.
Łucja 13.02.2014 21:42
pyszny domowy chlebek :)
aginaa 11.02.2014 07:39
wyglada wspaniale
olla85 10.02.2014 11:44
Smaczny chlebek :) A ta świeżość, którą dłuższy czas utrzymuje, to zapewne dzięki maślance. Super przepis :)
gosiag 10.02.2014 11:23
Super chlebek, ale na maslance jeszcze nie pieklam.
Habibi 10.02.2014 09:40
Chlebek jest faktycznie niesamowity :) Delikatny i miękki jak puch zaraz po ostygnięciu, a potem pozostaje miękki przez 2-3 dni :) Najważniejsze, że nie czerstwieje na drugi dzień, jak niektóre chlebki na drożdżach! Poza tym ma ciekawy kwaśny posmak pochodzący od maślanki, czyli nie jest tak jałowy, jak zwykły biały chlebek na mące pszennej i drożdżach. Pyszny w kanapkach zarówno na słodko, jak i na słono :) POLECAM
patryska76 10.02.2014 08:00
Pyszny chlebuś ;-)
Aleksandra/Olcia 10.02.2014 07:52
ale smakowity
Magula 10.02.2014 07:41
Pyszne domowe pieczywko
Renata9 10.02.2014 06:49
smaczny chlebek, też piekę na maślance
Noruas 10.02.2014 01:41
na maślance jeszcze nie robiłam, ciekawy patent

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak