Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Strogonow przepis podstawowy

5.0
(22)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Przepis podstawowy na boeuf strogonow. Danie jednogarnkowe idealne na co dzień, przyjęcia i nie tylko. Przepis na strogonow jest bardzo prosty, dlatego koniecznie wypróbujcie! Polecam!

Składniki:

wołowina 1 kg
pieczarki około 500 g
papryka czerwona 2 sztuki
cebula 3 sztuki
ogórek kiszony 3 sztuki
koncentrat pomidorowy
masło
olej do smażenia
Papryka słodka mielona Prymat 1 łyżeczka
Papryka ostra mielona Prymat 0,5 łyżeczki
Sól kamienna spożywcza jodowana
Pieprz czarny mielony Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Strogonow przepis podstawowy

Strogonow to danie uwielbiane przez Polaków i nie tylko. W przepisie na Strogonow  najważniejszymi składnikami jest mięso - tutaj najlepiej dobrej jakości wołowina oraz warzywa - papryka, pieczarki i ogórki. Zupa Strogonow powinna mieć wyrazisty smak, dlatego tak ważne są tutaj przyprawy - suszona papryka, a opcjonalnie też majeranek i kminek. Zupa strgonow to bardziej gęsty i kremowy gulasz, który można zestawić z różnymi składnikami. Podawaj tak jak lubisz - ze świeżym chlebem, makaronem lub ziemniakami z wody. 

Jak zrobić strogonow? Przeczytajcie poniżej: 

Mięso pokroić w paski. W garnku/rondlu roztopić masło, dolać trochę oleju (dodatek oleju zapobiega przypalaniu się masła) i obsmażyć na nim pokrojone mięso (nie solić!).

Do garnka z mięsem dorzucić pokrojone w piórka cebule, chwilę razem przesmażyć. Następnie całość podlać wodą i dodać pokrojone w plasterki pieczarki oraz ogórki pokrojone w kostkę lub paseczki (wedle uznania). Lekko posolić. Garnek przykryć i dusić do miękkości mięsa.

Pod koniec wrzucić pokrojoną w kostkę paprykę. Przykryć i dusić jeszcze kilka/kilkanaście minut.

Na koniec dodać koncentrat pomidorowy (około pół małego słoiczka, lub więcej - wedle gustu). Doprawić solą, pieprzem, papryką słodką i ostrą. W razie potrzeby gulasz zagęścić odrobiną mąki (ja swojego dodatkowo nie zagęszczałam, konsystencję miał w sam raz).

Podawać z pieczywem. Smacznego :)

A może chcesz wypróbować strogonow z mięsem drobiowym?  

Wiele przepisów na dania  dodatkiem wołowiny, znajdziecie w serwisie Doradca Smaku!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Cranberry 14.02.2014 13:55
Bardzo lubię :)
halina17 11.02.2014 10:16
smaczne danie
Anna20 10.02.2014 23:45
smaczne :)
renix5 10.02.2014 20:01
jest pyszne!:)
Monika-twin 10.02.2014 19:14
kiedys jadłam w irlandii i bardzo mi smkaowął, tylko był korniszon,ale super poreawa
adelajda 10.02.2014 19:13
jak ja lubię :)
noninka77 10.02.2014 19:08
rewelacja:)
Megg 10.02.2014 18:54
wygląda bardzo smakowicie
wwwiolka 10.02.2014 18:26
Uwielbiam to danie.
anemon 10.02.2014 18:22
Bardzo apetyczny gulasz.
teresa18 10.02.2014 18:04
boskie danie
pawel123 10.02.2014 18:03
ale pyszności

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak