Przepis i sposób przygotowania na: Magiczne ciasto czekoladowe
Żółtka ucieramy z cukrem i łyżką wody. Dodajemy roztopione masło cały czas ucierając, stopniowo dodajemy mąkę, kakao i sól. Ciągle ucierając dodajemy powoli mleko – miksujemy. Białka ubijamy na sztywną pianę. Ubitą pianę dodajemy do ciasta porcjami, po jednej łyżce delikatnie mieszając. Blaszkę, ważne żeby była jednoczęściowa ( ponieważ ciasto jest bardzo rzadkie) smarujemy margaryna i oprószamy mąką. Do blaszki przelewamy ciasto, wkładamy do nagrzanego piekarnika do 160 stopni. Ciasto pieczemy ok 50 minut. Po upieczeniu trzymamy ciasto około godziny przy zamkniętym piekarniku, a po godzinie studzimy już przy uchylonym piekarniku. Wystudzone ciasto wkładamy do lodówki na parę godzin. Przechowujemy w lodówce.