Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ekstrakt waniliowy

2.0
(7)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

biały rum 200 ml
wanilia 2 laski

Przepis i sposób przygotowania na: Ekstrakt waniliowy

Do wyparzonej niedużej butelki wlać 200 ml białego rumu (można użyć zwykłej wódki lub ciemnego rumu – z rumem będzie to aromat rumowo-waniliowy). Laski wanilii przeciąć wzdłuż na pół, jeśli są długie to można też w poprzek. Wrzucić do alkoholu. Szczelnie zamknąć i odstawić na przynajmniej 2 miesiące. Kolor zacznie zmieniać już po kilku dniach. Jednak im dłużej ekstrakt będzie stał tym aromat będzie lepszy

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

czekoladka_m 15.02.2014 19:32
Ja tez muszę w końcu zrobić sobie taki domowy ekstrakt
adelajda 14.02.2014 17:59
dobry pomysł :)
Klausia 13.02.2014 10:02
też robiłam tylko nie z rumem, bardzo przydatna rzecz :)
Aannkaa82 13.02.2014 08:14
Przymierzam się do zrobienia :) na razie zatrzymałam się na domowym cukrze waniliowym :)
Kasia35 13.02.2014 07:22
super pomysł
migotka28 12.02.2014 23:33
muszę zrobic bo nie robiłam jeszcze uwielbiam wanilię
Mniam 12.02.2014 23:24
Na białym rumie nie robiłam, tylko na wódce. Świetna sprawa.
Renata9 12.02.2014 21:01
muszę taki sama zrobić, akurat mam wszystkie składniki w domu, domowy jest najlepszy
DorotaZ 12.02.2014 18:33
Świetny pomysł:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak